Skip to main content

Blodprøve kan afgøre din chance for rygestop

En simpel blodprøve kan afgøre hvor stor din chance for succes er med rygestopmidlet Champix.

{snippet start}

Det viser ny forskning fra Vanderbilt University Medical Center (VUMC) i Nashville, Tennessee, USA, hvor forskerne har forsøgt at finde ud af om rygere bedst bliver afvænnet af et nikotinplaster eller af medicinen vareniclin, der er indholdsstoffet i Champix.

Bggrunden for undersøgelsen er, at en tidligere undersøgelse i 2015 viste, at mennesker, der i kroppen omsatte nikotin langsomt, havde en halvt så stor chance for at stoppe med at ryge, som mennesker med et normalt nikotin-stofskifte.

Rygere med et langsomt nikotin-stofskifte viste sig lige så godt at kunne benytte nikotin-plaster, der har en meget lavere succesrate.

Mens en ud af fem, der tager champix, stopper med at ryge, er det langt færre, der bruger nikotin-plaster, som stopper.

"Du skal behandle omkring fem rygere med normalt nikotin-stofskifte med vareniclin for at hjælpe en person med at holde op med at ryge, mens du derimod skal behandle omkring 26 personer med normalt stofskifte med nikotinplaster for at hjælpe dem med at holde op med at ryge," siger dr. Quinn Wells, der er lektor i hjertemedicin og førsteforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Nicotine & Tobacco Research.

Champix er omtrent lige så godt - eller dårligt - som nikotinplaster, hvis rygeren har et langsomt stofsskifte, hvilket er vigtigt, fordi det er dyrere og kan forårsage bivirkninger som kvalme hos omkring en tredjedel, siger dr. Hilary Tindle, der er grundlægger og direktør for ViTAL, Vanderbilt Center for Tobak, Addiction og Livsstil.

I undersøgelsen indgik 81 voksne rygere, der ønskede at stoppe.

Alle deltagere fik taget en blodprøve for at se om de havde et "normalt" eller "langsomt" nikotin-stofskifte.

Et stort flertal (84 procent) af deltagere, var også villige til at følge anbefalingerne fra blodprøven: Champix til perosner med normalt stofskifte og nikotinplaster til personer med langsomt.

"Hos kaukasiere (som danskere) har omkring to tredjedele et normalt stofskifte, mens omkring en tredjedel er langsomme metaboliseringsmidler," siger Wells.

Undersøgelsens formål var at finde ud af om man med resultaterne fra blodprøven kunne sikre, at kun de rygere, der havde et normalt stofskifte, ville vælge Champix.

Resultaterne viste, at 84 procent af de deltagere, der fik resultatet af deres blodsprøve, valgte rygestop-metode ud fra deres stofskifte: Altså Champix ved et normalt stofskifte og nikotin-plaster ved et lavt stofskifte.

Hvis rygerne ikke fik oplysninger fra blodprøven var det kun 58 procent, der valgte en rygestop-metode, som svarede til deres stofskifte.