Nogle mennesker har tilsyneladende en gen-variation, der gør det sværere at undvære nikotin.

Nikotin-gen forhindrer måske dit rygestop

 

Selv om 400.000 danskere har kvittet cigaretterne de senere år, så er der endnu flere, der uden held har forsøgt. De er ganske enkelt totalt afhængige af nikotin.

Nikotintyggegummi, nikotinplastre, nikotinsprays, medicin og senest de ulovlige elektroniske cigaretter, de såkaldte e-cigaretter, er rygernes ’støttepædagoger´ i et forsøg på helt at holde op med at være afhængige af cigaretter.

Nogle hjælper det i kampen mod cigaretafhængighed, men utroligt mange får tilbagefald til den ægte vare. Og bedre bliver det ikke, når Sundhedsstyrelsen netop i disse dage advarer mod de elektroniske cigaretter med nikotinholdig rygevæske. De har nemlig så stort et indhold af nikotin, at de i værste fald kan være dødbringende.

Tilbage står så at tage en kold tyrker, men det lykkes kun for mindre end 10 pct. af rygerne. Og ifølge amerikanske tal, så falder 75 pct. af dem, der bruger hjælpemidler som nikotintyggegummi, plastre m.m. tilbage til smøgerne igen.

Forskerne er derfor begyndt at se på, om rygerne har et specielt gen, der får dem til at blive ved trods utallige advarsler om ældet hud, dårlig potens, hjerteproblemer, blodpropper, tidlig død m.m.

Enhver ryger ved, at en smøg får en til at slappe af og virke stimulerende på hele ens velbefindende. Få sekunder efter, at man har taget et hiv, når nikotinen hjernen og binder sig til receptormolekylerne på nervecellerne. Det udløser bl.a. dopamin og giver en behagelig, afslappet følelse.

Efter endnu et par hiv slår hjertet hurtigere og får en op på dupperne. Effekten varer dog ikke længe, og så tænder rygeren endnu en smøg.

Med tiden øges antallet af nikotinreceptorer, og bliver de ikke tilfredsstillet, kan man blive irritabel. Dertil kommer, at mange forbinder rygning med dagligdags ting såsom at tale i telefon, spise, drikke og i det hele taget hygge sig, hvilket gør det endnu sværere at kvitte cigaretterne.

Ryge gener

Nu viser ny forskning, hvorfor det kan være svært for så mange at smide smøgerne. Noget tyder nemlig på, at nogle mennesker er genetisk disponerede for at have svært ved at holde op. Specielle variationer af  nikotin receptor generne (CHRNA5–CHRNA3–CHRNB4) øger nikotinafhængigheden og gør en til  storryger.

Et studie fra 2012 offentliggjort i The American Journal of Psychiatry viste således, at de, der havde netop de gener, havde meget svært ved at holde op med at ryge, mens de, der ikke havde dem, havde meget lettere ved det.

Ny forskning viser også, at der er forskel på virkningen af nikotinerstatninger. De rygere, der fik en kombination af medicinsk behandling mod rygning havde lettere ved at kvitte cigaretterne, hvis de også havde gået med et nikotinplaster i en uge. Her steg antallet af rygere, der holdt op med fra 19.6 pct. til 50,9 pct., men det gjaldt kun for mænd.

Og der er ingen, der foreløbig ved, hvorfor succesraten er højere hos mændene, men forskerne håber, de med tiden kan skræddersy en behandling, der effektfuldt kan ramme hvert af de to køn.

Ny viden på vej

Herhjemme er det ulovligt at sælge nikotinholdige e-cigaretter og nikotinholdig rygevæske. Det skyldes, at nikotinholdige produkter, der ikke er tobak, skal være godkendt som lægemiddel for at kunne sælges, og foreløbig har ingen forhandlere eller producenter ifølge Sundhedsstyrelsen søgt om tilladelse. Alligevel er der efterhånden rigtig mange, der bruger dem i håb om at kunne kvitte smøgerne. Men hvor gode er de egentlig?

”Vi ved ikke, om de er lige så gode som de eksisterende nikotin-erstatninger,” siger David Abrams, der er direktør for nonprofit instituttet Schroeder Institute for Tobacco Research and Policy Studies.

Han venter sig derfor meget at to e-cigaretstudier, der vil blive offentliggjort senere på året.

Det første studie omfatter 300 italienske rygere. Det er en opfølgning af et tidligere studie, der omfattede 40 storrygere. Det viste, at 22 af dem efter seks måneders brug enten helt var holdt op med at ryge eller havde nedsat deres forbrug til under det halve. Ni opgav totalt at ryge, mens seks fortsatte med e-cigaretterne.

”Det noget større studie, der snart offentliggøres, tyder på den samme tendens som i det lille studie,” siger seniorforsker Riccardo Polosa fra universitetet i Catalanien i Italien.  ”

Læs også: Sundere at være overvægtige end ryger

Interessant nok, så viser resultaterne fra en kontrolgruppe, der bruger e-cigaretter uden nikotin, at de også ryger mindre, selv om faldet ikke er så markant som for dem, der bruger e-cigaretter med nikotin. Det kan skyldes, at rygning ikke kun har noget at gøre med nikotin, men også faktorer som stress eller aktiviteter, som får rygerne til at lange ud efter en ny cigaret.”

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?