Selv om du tager fem-seks kilo på efter et rygestop er det stadig en god ide for at reducere risikoen for hjertesygdomme.

Rygestop forhindrer hjertesygdom trods øget vægt

 

Rygestop nedsætter i væsentlig grad risikoen for at udvikle hjertesygdom hos postmenopausale kvinder både med og uden diabetes.

Det viser en undersøgelse baseret på data fra næsten 162.000 kvinder i alderen 50-79 år, hvoraf 104.000 kvinder blev fulgt i næsten ni år. I den periode udviklede 3.400 hjertesygdomme.

"Vores undersøgelse viser, at det aldrig er for sent at drage fordel af at holde op med at ryge, men kvinderne skal forsøge at undgå at tage mere end 5-6 kg på, da det vil øge risikoen for, at de får diabetes,” siger  siger professor Juhua Luo fra Indiana University School of Public Health i Bloomington til Journal of American Medical Association .

Dr. Norman Edelman fra den amerikanske Lungeforening påpeger, at det i studiet var et fåtal af kvinder, der tog mere end 5-6 kg på i forbindelse med deres rygestop.

"Størstedelen af kvinderne var i stand til at begrænse deres vægtøgning til beskedne niveauer efter deres rygestop, og derfor fik de gavn af den betydelige hjerte-beskyttende effekt af rygestop," siger Norman Edelman.

”Hertil kommer den mindre risiko for at få kronisk obstruktiv lungesygdom (rygerlunger) og lungekræft.”

Undersøgelsens kvinder, der havde holdt deres rygestop i mere end tre år, havde 61 prpcent lavere risiko for at udvikle hjertesygdomme sammenlignet med kvinder, der fortsatte deres rygning.

Blandt mere end 6.000 postmenopausale kvinder med diabetes havde de, der holdt op med at ryge, 60 pct. lavere risiko for hjertesygdomme sammenlignet med dem, der fortsatte deres rygning.

"De fleste af kvinderne tog mindre end 5-6 kg på efter deres rygestop. For det fåtal, der tog mere på, var der færre, der fik hjertesygdomme, og dermed fik de gavn af deres rygestop. Det gjaldt især kvinder med diabetes," siger Juhua Luo.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?