Cigaretter øger trangen til alkohol

 

Nu har forskerne fundet en forklaring på, hvorfor en smøg og en drink i den grad hører sammen.

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Neuron viser, at når man tænder en cigaret, tænder man måske også lysten til en øl, et glas eller en whisky.

Tidligere forskning har ikke så overraskende vist, at alkohol og nikotin hver især stimulerer hjernens udløsning af dopamin (det såkaldte belønnings-hormon).

Men nu har forskere fra Baylor College of Medicine i Texas ved rotteforsøg opdaget, at nikotin ikke bare øger trangen til alkohol men også begrænser den mængde dopamin, som alkoholen udløser.

”Vores resultater viser, hvordan nikotin har indflydelse på alkoholmisbrug,” siger John Dani, der er professor i neuroscience ved Baylor College of Medicine.

Ny viden om misbrug

Han og hans forskerkolleger peger på, at den øgede trang til alkohol efter en cigaret giver ny viden om alkoholmisbrug. Det drejer sig tilsyneladende om, at alkoholens funktion er at dæmpe cigarettens udløsning af et stresshormon og at der efter en smøg skal mere alkohol til for at opnå dopaminens virkning. Dette resultat giver i det hele taget forskerne nye hints om årsagen til alkoholmisbrug.

”Unge mennesker eksperimenterer typisk med nikotin i deres teenageår, og det fører måske til, at de har en større tilbøjelighed til alkoholmisbrug senere i livet,” siger John Dani.

”Derfor er der god grund til at forhindre, at unge udsættes for nikotin og de øgede risici. Vores arbejde antyder, at stresshormoner er nøglen til forebyggelse eller behandling,” siger Dani.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?