Kvindelige rygere dør oftere af slagtilfælde

 

Kvindelige rygere har 17 pct.s større risiko for at få indre blødninger og slagtilfælde end mandlige rygere.

Både mandlige og kvindelige rygere har risiko for at få et slagtilfælde, men nu viser en ny undersøgelse, at kvinderne har større risiko end mændene for at få et dødbringende et af slagsen.

Forskerne har undersøgt data fra mere end 80 internationale undersøgelser, der er offentliggjort mellem 1966 og 2013, og de fandt, at rygning er forbundet med en mere end 50 pct. øget risiko for iskæmisk slagtilfælde hos både mænd og kvinder.

Et iskæmisk slagtilfælde er den mest almindelige form for slagtilfælde, og det opstår, når en blodprop blokerer blodtilførslen til hjernen.

Undersøgelsen viste, at kvinder, der røg, var 17 pct. mere tilbøjelige til at få et blødende slagtilfælde end mænd, der røg, fremgår det af en artikel i tidsskriftet Stroke.

Forskerne fandt også beviser for, at mænd og kvinder, der ryger, kan reducere deres risiko for slagtilfælde med rygestop.

Kønsforskelle

Hormoner, og den måde nikotin påvirker blodets fedtstoffer på, kan forklare den øgede risiko for blødende slagtilfælde blandt kvinder, der ryger, siger undersøgelsens forfattere. De har bemærket, at kvinder, der ryger, har større stigninger i fedtindhold, kolesterol og triglycerider end mænd, der ryger.

"Rygning er en væsentlig risikofaktor for slagtilfælde hos både mænd og kvinder, men rygestop er en meget effektiv måde at sænke risikoen på," siger Rachel Huxley, der er professor ved School of Population Health ved University of Queensland, Australien.

Hun mener derfor, at tobakskontrol bør være en grundpille i de offentlige forebyggelses-programmer.

Selv om forskerne påviste en sammenhæng mellem kvinders rygning og øget risiko for hæmoragisk apopleksi, så var der ikke en tydelig årsag-virkning-sammenhæng.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?