E-cigaretter lige så effektive til rygestop som nikotinplastre

 

Selv om det herhjemme er ulovligt at sælge elektroniske cigaretter med nikotinholdig væske for at holde op med at ryge, så er der rigtig mange, der bruger dem. Og det er tilsyneladende en god idé, viser nyt studie.

Elektroniske cigaretter synes at være mindst lige så effektive som nikotinplastre til at hjælpe folk med at holde op med at ryge.

De populære e-cigaretter producerer en damp, der indeholder nikotin, som erstatter de rigtige cigaretters indhold af nikotin og andre afhængighedsskabende stoffer.

For første gang er der nu gennemført et klinisk forsøg med e-cigaretterne, og resultatet er netop offentliggjort på et møde i European Respiratory Society.

Forskere på University of Auckland i New Zealand sammenlignede brugen af e-cigaretter med brugen af nikotinplastre på 657 rygere.

Resultaterne, der er offentliggjort i The Lancet viste, at 7,3 pct. af brugerne af e-cigaretter var holdt op med at ryge efter seks måneder, mens 5,8 pct. af plasterbrugerne var stoppet.

Efter seks måneder havde 57 pct. af brugerne af e-cigaretter halveret deres forbrug af rigtige cigaretter sammenlignet med 41 pct. hos dem, der brugte plastre.

Stigende popularitet

Professor Chris Bullen fra University of Auckland siger, at selv om der ikke var en klar forskel i brugen af henholdsvis e-cigaretter og plastre for helt at holde op med at ryge, så syntes det sikkert, at e-cigaretterne var mere effektive til at hjælpe rygerne med at skære deres forbrug ned.

"Det var også interessant, at de mennesker, der deltog i vores undersøgelse, syntes at være langt mere begejstrede for e-cigaretterne end for plastrene,” siger han.

Professor Peter Hajek, der er direktør for tobaksafhængighedsafdelingen Research Unit på Queen Mary University of London beskriver undersøgelsen som "banebrydende."

"E-cigaretter er mere attraktive end plastre for mange rygere, og de kan fås i de fleste lande uden de begrænsninger, der gælder for nikotinsubstitution eller kostbare inddragelse af sundhedsprofessionelle.”

"Fordelene tyder på, at e-cigaretter har potentiale til at øge andelen af mennesker på rygestop og reducere omkostningerne for de, der er holdt op.”

Peter Hajek understreger, at der er presserende behov for at fastslå, om e-cigaretterne kan udnytte deres potentiale som effektive og populære rygestop hjælpemidler.

Forordninger verden over er nemlig ved at indhente den kraftige stigning i populariteten af e-cigaretter. Således arbejder EU og Storbritannien hen imod regulering e-cigaretter på samme måde som medicin. Herhjemme er det allerede ulovligt at sælge e-cigaretter.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?