Forskere frygter at E-cigaretter gør unge afhængige

 

E-cigaretter skaber, efter forskernes mening, deres helt egen slags afhængighed blandt børn og unge.

På langt sigt giver de måske ligefrem problemer som dem cigaretterne tidligere gav.

Mens færre børn begynder at ryge rigtigt, viser et amerikansk studie, at et stigende antal børn og unge prøver e-cigaretter.

En ud af 10 unge i 15 til 18 års alderen havde prøvet e-cigaretter. Og selvom procentdelen stadig er lille, mener forskerne, det er foruroligende.

Undersøgelsen viste, at omkring 3 pct. af børnene sagde, at de havde prøvet e-cigaretter indenfor den seneste måned. Til sammenligning havde 39 pct. drukket alkohol i samme periode, så det reelle antal er til at overskue.

Men det egentlige problem er, at 88 pct. af alle voksne rygere siger, at de begyndte med deres dårlige vane, da de var børn. Og børn, som nu begynder at bruge e-cigaretter, hænger måske på dem resten af livet.

Hvad indeholder e-cigaretterne?

Det amerikanske Center for Disease Control and Prevention står bag undersøgelsen, der antyder, at stadig flere børn prøver at ryge e-cigaretter.

”Rigtig meget er ukendt omkring e-cigaretter og langtidsvirkningen ved at bruge dem,” siger Erika Sward fra den amerikanske lungekræftforening.

”Vi kender ikke konsekvenserne af at bruge e-cigaretter, og vi er meget bekymrede over at børnene finder dem attraktive,” siger hun.

I USA vokser bekymringen for e-cigaretternes langtidsvirkninger på børn og unge. Ikke mindst da cigaretterne kommer med lækre og børnevenlige smagsvarianter som jordbær og vingummi, hvilket får forskerne til at bekymre sig for, om de i virkeligheden bliver vejen til en livslang nikotinafhængighed hos børnene. Eller måske værre – at børnene efter at have prøvet e-cigaretter går efter ’den ægte vare’ og bliver rigtige rygere.

Forskerne mener, der er alt for lidt viden om, hvad e-cigaretterne indeholder. I en test foretaget af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, i 2009, hvor man undersøgte en lille del af de mange mærker, som er på det amerikanske marked, viste der sig indhold af kræftfremkaldende og giftige stoffer. Bl.a. fandt de diethylen, et stof, som også bruges i frostvæske.

Retssag om skadelige stoffer

Efter denne undersøgelse forbød FDA salg af e-cigaretter, og de advarede rygerne om, at de inhalerede gift og skadelige stoffer. Året efter afgjorde en retssag dog, at FDA ikke havde tilstrækkeligt bevis for at e-cigaretterne var skadelige.

Mange læger og forskere mener nu, at e-cigaretter er en rigtig god måde at kvitte en usund vane. Og et studie offentliggjort i Lancet, viser, at de er effektive som rygeafvænning.

I USA har 20 stater forbudt salg af e-cigaretter til børn.

I Danmark viser en undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen har lavet, at 150.000 danskere har prøvet at ryge e-cigaretter. Af dem ryger 50.000 ofte e-cigaret. I USA viser undersøgelser, at mindst 20 pct. af landets rygere har prøvet e-cigaretter.

Reglerne i Danmark

I Danmark er det ulovligt at sælge rygevæsken med nikotin, som man i patroner putter i e-cigaretterne. Men mange butikker og webshops overtræder forbuddet. Køber man nikotinvæsken i en dansk butik, har man ikke gjort noget ulovligt.

Hver fjerde danske elev i 9. klasse ryger

En ud af 4 elever i 9. klasse ryger regelmæssigt. Det er dog kun omkring hver tiende, der ryger dagligt. En del af de unge festrygere bliver dagligrygere, når de starter på en ungdomsuddannelse. Blandt unge mellem 16 og 20 år, er der 17 pct. dagligrygere.

Heldigvis bliver det mere og mere almindeligt, at unge ikke ryger. I 2000 røg 17 pct. af eleverne i 9. klasse hver dag. I dag er det kun 10 pct.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?