Skip to main content

Gravide rygere viderefører astma til børnebørn

Rygning under graviditeten kan ikke bare udvikle astma hos dit barn, men også hos dit barnebarn.
 
{module 133}

Røg du som ung risikerer du at have påført dit barnebarn astma selv om hverken du eller din datter ryger mere nu.

Ny forskning tyder nemlig på at rygning under graviditeten ikke bare risikerer at skade den rygendes eget foster, men også at videreføre nogle af skaderne til kommende generationer.

Det vil sige at miljøfaktorer nedarves, selv om moderen ikke selv er født med for eksempel en genetisk disposition for astma.

Forskerne er i de sidste årtier blevet mere og mere opmærksomme på den såkaldte epigenetik, hvor livsstils- og miljøfaktorer påvirker vore gener og risikerer at påføre senere generationer nye sygdomme.

Og det kan muligvis forklare mange af de uforståelige epidemi-lignende problemer som f.eks. astma og forskellige fødevareallergier.

En undersøgelse fra Los Angeles Biomedical Research Institute (LA BioMed) viser at rotter, der fik nikotin uder deres graviditet fødte astmatiske rotteunger. Men ikke nok med det. Da rotteungerne selv fik unger blev de også født med astma, selv om moderen ikke havde fået nikotin under graviditeten.

Resultaterne, som er præsenteret i Review of Obstetrics & Gynecology, tyder altså på at nikotin kan efterlade arvelige epigenetiske mærker på genomet, som gør fremtidige afkom mere modtagelige for lidelser i luftvejene.  

Også Childrens Health Study fra Syd Californien har vist, at bedstemødres rygning under graviditeten øger risikoen for astma hos børnebørn, uanset om moderen havde røget eller ej.  

Baseret på disse resultater, konkluderer forskerne fra LA BioMed, at miljøfaktorer under graviditet ikke kun vil påvirke barnet i livmoderen, men også fremtidige generationer af den samme familie. De siger at denne multi-generations transmission kan forklare, hvorfor man ikke kan redegøre for 98 procent af arvelige sygdomme ifølge den almindelige genetiks arvelove.  

Forskerne konkluderede at nikotin påvirkede både lungeceller og kønsceller på måder, der fik lungerne til at udvikle sig unormalt, hvilket forårsagede astma.  

Flere og flere astma-tilfælde

"Disse undersøgelser er vigtige bekræftelser af de mekanismer, der medvirker til overførslen af epigenetisk humane sygdomme," siger Dr. Torday.

"Overførslen af astma til nye generationer er de første klare demonstrationer af overførslen til flere generationer af en epigenetisk effekt."  

Dr. Rehan, der har lavet flere undersøgelser om nikotin pointerer, at der er flere og flere astma-tilfælde i den vestlige verden. Tolv procent af kvinder i USA fortsætter med at ryge under graviditeten, hvilket resulterer i fødslen af mindst 400.000 røg-eksponerede børn om året alene i USA. Hvor store tallene er i Danmark er ikke klart, men danske kvinder har siden begyndelsen af 70erne været blandt de kvinder i verden, der ryger mest.

Og selv om de færreste kvinder i vore dage ville finde på at ryge under graviditeten, så var det ikke helt så ualmindeligt for 30-40 år siden.  

"Astma er den hyppigste kroniske sygdom i barndommen, hvilket resulterer i en betydelig indvirkning på børns liv og øger de medicinske udgifter," siger Dr. Rehan.

"Selv om mange faktorer bidrager til astma, er rygning under graviditeten en veldokumenteret årsag. At stoppe med at ryge under graviditet ville reducere forekomsten af astma hos børn i de kommende generationer."