Skaldepande, pas på dit hjerte!

Skaldethed medfører en tredjedel større risiko for hjerteproblemer i forhold til en fuld hårpragt.
 

Det kan godt være, det er trendy at være skaldet, men det kan være helbredsfarligt. I hvert fald hvis håret er faldet af af sig selv.

Mænd, der bliver tynde i toppen med tiden, har større risiko for at få hjerteproblemer end de mænd, der trods alderen har bevaret deres hårpragt.

Det viser en undersøgelse foretaget blandt 37.000 japanske mænd, hvor mænd, der var skaldede havde 32 pct. større risiko for at få hjerteproblemer end de mænd, der havde bevaret al deres hår.

Trods den øgede risiko for hjerteproblemer i forbindelse med skaldethed, så slår forskerne dog fast, at rygning og fedme slår skaldethed med flere hårlængder, når det gælder risiko for hjerte-karsygdomme.

En vigende hårgrænse er helt normalt for de fleste mænd. Faktisk er halvdelen tynde i toppen, når de når 50-års alderen, og 80 pct. har mistet en del af deres hår, når de bliver 80.

Dr. Tomohide Yamada fra Tokio Universitet siger til BBC, at forskerne fandt et signifikant link mellem det at have måne og risiko for hjerteproblemer. Linket var dog ikke så stærkt som fedme, rygning, forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk.

For yngre mænd, der mister håret, opfordrer dr. Yamada dem til at ændre livsstil, så de kan holde hjertet sundt.

Ingen grund til panik

Forskerne ved ikke, hvorfor skaldethed øger risikoen for hjerteproblemer, men de hælder til, at det kan have noget med de mandlige hormoner at gøre, ligesom insulin resistens og betændelse i blodårerne kan have en vis indflydelse.

Hjertesygeplejerske Doireann Maddock fra den britiske hjerteforening finder de japanske forskeres resultater uhyre interessante, men hun mener ikke, skaldede mænd skal ryste i bukserne over de japanske forskningsresultater.

”Der skal meget mere forskning til, for at man kan bekræfte linket mellem skaldethed og hjerteproblemer. I mellemtiden, er det vigtigere for mændene at være opmærksomme på deres taljemål end deres hårgrænse,” siger hun.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?