Skip to main content

Alle mænd bør screenes for prostatakræft

{module 177}
 

Svenske forskere går nu imod den hidtidige opfattelse af, at det kun vil skabe utryghed, hvis man screener alle mænd for prostatakræft.

Svenske forskere foreslår nu, at alle mænd mellem 45-49 år bør screenes for prostatakræft.

Forslaget er kontroversielt, fordi myndighederne verden over hidtil har ment, at en såkaldt PSA måling af blodet, der kan vise tendens til kræft, er for usikker, og at den kan være med til at skabe unødvendig nervøsitet.

Professor Hans Lilia og hans forskerteam fra Lunds Universitet står dog fast. De mener, at det vil kunne halvere antallet af dødsfald på grund af prostatakræft, hvis der indføres obligatorisk screening.

De har sammen med forskere fra Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i USA kigget tilbage på et studie, der blev udført mellem 1974 og 1984, som involverede 21.277 svenske mænd mellem 27 og 52 år. Alle havde dengang afgivet en blodprøve, og det er disse prøver, forskerne nu har gennemført PSA målinger på.

Resultaterne viser, at de mænd, der havde en høj PSA måling også var dem, der efterfølgende havde udviklet prostatakræft.

Forskerne kiggede herefter på, om der var en bestemt alder, de skulle være opmærksomme på.

Resultaterne af det viste, at der kun var få kræfttilfælde blandt mænd under 45 år. Til gengæld var der mange tilfælde, der ikke blev opdaget, hvis man først screenede, efter at mændene var fyldt 50 år.

Fakta om screeninger

Man screener ikke for prostatakræft i Danmark, fordi myndighederne ikke mener, at der findes en test, der er sikker nok.

Nogle undersøgelser tyder på, at screening for prostatakræft med PSA-test kan nedsætte antallet af dødsfald pga. sygdommen.

Men der er flere grunde til, at danske mænd ikke bliver systematisk screenet for prostatakræft ved hjælp af måling af PSA i blodet.

Usikkerheder:

1) Man godt kan have en forhøjet mængde PSA i blodet uden at have prostatakræft

2) Prostatakræft kan udvikle sig langsomt. Mange mænd når ikke at blive syge af prostatakræft, men dør af andre årsager. Da behandlingen har betydelige bivirkninger, er det væsentligt kun at behandle de mænd, der har brug for det, i stedet for alle mænd med forhøjet PSA

3) Der er ingen lande, der i dag har obligatoriske screening for prostatakræft . Men der er der dog raske mænd, der vælger at få taget en blodprøve for at måle mængden af PSA i blodet.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Af de mænd, der blev screenet i en alder af 45-49 år, afslørede resultaterne, at 44 pct. af dem havde udviklet dødelig kræft.

Af alle dem, der deltog i studiet, havde 1.369 udviklet prostata kræft, 241 havde alvorlig kræft og 162 var døde af deres kræft.

Anbefaling: Alle bør screenes

På baggrund af resultaterne foreslår de svenske forskere, at alle mænd bør tilbydes en PSA måling, når de er i midten af 40´erne.

De mænd, der har et højt indhold af PSA i blodet, bør ifølge forskerne tilbydes regelmæssig screening og tjek, mens de mænd, der har normale målinger kan vente, til de er i begyndelsen af 50´erne, før de igen skal have foretaget en screening.

”Mindst halvdelen af alle mænd har en lav risiko, og de behøver ikke mere end tre PSA tests i deres levetid,” siger forskerne til British Medical Journal.

”Det kan både være med til at mindske risikoen for overdiagnosticering, og samtidig være med til at finde de tilfælde, der kan have gavn af en tidlig diagnose og behandling,” siger de.