Er vejret til det så hiv din mand med ud på en løbetur. Så kan du beholde ham længere, hvis det da er det du vil.

Så vigtig er motion for din mands liv

 

Ved hjælp af nogle ganske små livsstilsændringer kan din mand sno sig uden om mange af de aldersrelaterede sygdomme og forblive aktiv og fit for livet.

Vigtigst af alt er, at mændene holder sig fysisk aktive. Regelmæssig motion af den ene eller anden art er dermed et must. Så hvis han ikke kan finde på andet at lave end at ligge og se TV, så send ham ud at vaske bil, slå græs eller gå i gang med lugejernet.

1. Få et sundere hjerte

Regelmæssigt fysisk aktivitet øger blodets indhold af det sunde HDL kolesterol og mindsker indholdet af triglyceriner og det usunde kolesterol LDL. Samtidig mindskes blodtrykket, fedtet forbrænder, og blodsukkeret falder. Tre væsentlige faktorer til at holde hjertet sundt. Motionens indvirkning på hjertet kan i det hele taget ikke fremhæves nok. Studier viser, at mænd efter et hjerteanfald ved hjælp af motion, kan mindske risikoen for at dø af en hjertesygdom med en tredjedel, hvis de motionerer.

2. Hold hjernen i gang

Motion hjælper med at holde blodårerne i hele kroppen sundere, og det mindsker risikoen for et hjertetilfælde. Flere studier viser også, at motion kan hjælpe mod Alzheimer´s sygdom og andre demenssygdomme.

3. Få styr på blodsukkeret

Regelmæssig fysisk aktivitet holder ikke kun vægten i skak, men har også indflydelse på insulinniveauet, fordi det mindsker indholdet af blodsukker. Det kan hjælpe mænd med diabetes til bedre at styre deres sygdom. Og det kan hjælpe de, der er i farezonen, til at holde sig fri af sygdommen. Et studie har således vist, at to en halv times rask gang om ugen kan mindske risikoen for diabetes med 30 pct.

4.  Nedsat kræftrisiko

Flere studier peger på, at regelmæssig motion kan nedsætte risikoen for vise kræftsygdomme. Et studie har tydeligt vist, at motion kan nedsætte risikoen for tarmkræft med 24 pct. hos mænd. Et andet studie peger på, at motion kan mindske risikoen for lungekræft med omkring 20 pct. Til gengæld er der ikke noget, der tyder på, at motion kan nedsætte risikoen for prostatakræft. Men har man fået det, kan motion til gengæld mindske risikoen for, at kræften vil brede sig.

5. Hold dig stærk og mobil

Det kommer måske bag på dig, at mænd faktisk også kan udvikle knogleskørhed med alderen. Her kan regelmæssig motion holde vægten i skak, så skelettet ikke belastes i unødig grad. Faktisk kan øget muskelmasse, der er opnået ved enten at gå, løbe, spille fodbold eller løfte jern stimulere knoglerne. Motion kan også holde brusken sund og få den til at vokse. Ved at dyrke motion og holde vægten i skak vil mange mænd også kunne undgå problemer med knæene.

Kilde: Harvard School of Medicine

Læs også: 10 tips til fællestræning

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?