Skip to main content

Soja forhindrer ikke prostatakræft i at genopblusse

{snippet modul199}
 
{module 187}

Tager din mand soja-kosttilskud for at undgå at hans prostatakræft skulle vende tilbage, så stop ham bare. Det virker nemlig ikke, viser en ny undersøgelse.

Prostatakræft er en af de mest udbredte kræftformer hos mænd, og herhjemme rammes hvert år 4.200 mænd af sygdommen.

Nogle læger har ment, at sojas indhold af de såkaldte isoflavoner kunne være med til at forebygge prostatakræft, men en ny undersøgelse offentliggjort i Journal of American Medical Association viser, at soja som kosttilskud er virkningsløst på prostatakræft.

{module 205}

I undersøgelsen indgik 177 mænd, der havde fået deres prostatakræft fjernet kirurgisk mindre end fire måneder inden, undersøgelsen gik i gang. Deltagerne skulle hver dag fra 1997 til 2010 drikke enten soja eller en placebo drik.

Undersøgelse stoppet før tid

"Undersøgelsen viste tydeligt, at mændene ikke fik nogen gavn af at indtage soja, og derfor blev undersøgelsen stoppet,” siger Maarten Bosland fra University of Illinois i Chicago.

Han og hans kolleger fandt, at 27 pct. af deltagerne i sojagruppen fik deres kræft tilbage, fremgik det af såkaldte PSA blodprøver (prostata-specifikt antigen), som bruges til at kontrollere for tegn på kræft, mens 30 pct. i placebogruppen fik deres kræft tilbage.

Maarten Bosland var noget overrasket over resultatet.

”Men på en måde det var godt, fordi resultatet var så tydeligt," siger han.

”Studiet dokumenterer, at kosttilskud ikke hjælper på prostatakræft,” siger dr. Eric Klein, der er formand for Cleveland Clinic Glickmans Urologiske Institut.

Han siger, at der ikke er noget at gøre for at forhindre en prostatakræft i at komme igen. Men de to læger siger samstemmende, at der er noget, der tyder på, at mænd, der tidligt i livet begynder at indtage soja, kan være mindre tilbøjelige til at udvikle prostatakræft overhovedet.