Skip to main content

Mænd dør 20 gange oftere under sport

{snippet modul199}
 
{module 187}

Mænd har 20 gange større risiko for at falde døde om af et hjertetilfælde under sportsudøvelse end kvinder.

Det er kendt viden, at sports-relaterede, pludselige dødsfald er mere udbredt blandt mænd end kvinder. Forskerne har imidlertid hidtil ment, at det skyldes, at færre kvinder end mænd dyrker sport, men nu viser et nyt studie for første gang, at det ikke er den eneste årsag.

"At der er færre kvindelige sportsudøvrere, der dør under udøvelse af deres sport, er ikke kun relateret til en lavere idrætsdeltagelse," siger Dr. Eloi Marijon fra Paris Cardiovascular Research Center på Georges Pompidou Hospitalet.

Han og hans kolleger har undersøgt alle sports-relaterede pludselige dødsfald som følge af hjertestop blandt voksne i Frankrig mellem 2005 og 2010. En stor del af dødsfaldene var relateret til en eksisterende hjertesygdom.

{module 205}

Forskerne sammenlignede antallet af dødsfald i hver sportsgren blandt samtlige franske mænd og kvinder, der var involveret i sport.

Flere hjerteproblemer

I de fem år var der i alt 775 sports-relaterede pludselige dødsfald, men kvinderne udgjorde kun 42 af dem, skriver Journal of American Medical Association.

Resultatet viste, at kvinderne dermed kun udgjorde et dødsfald om året pr. to millioner kvindelige idrætsudøvrere, mens mændene tegnede sig for ét dødsfald pr. 100.000 mandlige sportsudøvere.

Dødsrisikoen afhang for mændenes vedkommende af den sport, de udøvede, mens det ikke havde nogen betydning for kvinderne.

For eksempel dør omkring fem ud af hver en million mandlige løbere og én pr. en million mandlige svømmere hvert år. Blandt kvinder var der mindre end ét dødsfald for hver 1 million deltagere i begge sportsgrene.

Eloi Marijon mener, der er to mulige forklaringer på resultaterne.

Den ene er, at mænd i langt højere grad end kvinder går direkte til stålet. De giver sig selv 100 pct. fra begyndelsen frem for stille og roligt at bygge sig selv op.

Den anden hypotese er, at mænd er mere tilbøjelige til at have blokeringer i arterierne, der leverer blod til hjertet, hvilket sætter dem i risikozonen allerede inden, de går i gang med deres sport.

"Vi ved, at koronararteriesygdom er den vigtigste faktor for at dø pludseligt under sport," siger Eloi Marijon.

Mange europæiske lande screener i dag både unge og lidt ældre professionelle sportsudøvere for skjulte hjerteproblemer, der øger risikoen for pludselig død.