Skip to main content

Har din mand prostatakræft?

{snippet modul199}
 
{module 187}

Hver dag dør tre danske mænd af prostatakræft, og vi har EU's næsthøjeste dødelighed af sygdommen. Det skyldes ikke mindst, at mændene først går til lægen, når alarmklokkerne ringer.

Mænd er ikke særligt gode til at gå til lægen, og det er en rigtig dårlig tendens.

For hver dag dør tre danske mænd af prostatakræft, som måske kunne være blevet opdaget i tide, hvis mændene havde været mere på dupperne.

En undersøgelse, som Prostatakræftforeningen, Propa, har lavet blandt 932 medlemmer viste for nylig, at det i 40 pct. af tilfældene var konen eller samleveren, der havde skubbet til manden for at få ham til lægen. Og i 40 pct. af prostatakræfttilfældene var det lægen, der ved en tilfældighed opdagede, at der var noget galt.

Derfor er der i dag faktisk flere mænd, der dør af prostatakræft end kvinder, der dør af brystkræft. Og hvor det er lykkedes at knække kurven for dødsfald for kvindernes vedkommende, så er det ikke lykkedes for mændenes.

Der dør hvert år 1.200 danske mænd af prostatakræft, og det svarer til godt tre om dagen. Dermed ligger Danmark som det næst dårligste land i EU til at tackle prostatakræft kun overgået af Litauen.

Gå til lægen

Det er pinligt, at Danmark ligger så dårligt set i et EU perspektiv, og det har politikerne da også vedkendt sig.

”Der er en særlig udfordring ved prostatakræft, fordi de aggressive tilfælde er svære at finde, og fordi det er svært at få mændene til lægen. Vi ved, vi skal have det lange ben foran, og vi har afsat penge i satspuljemidlerne til at få fat i mændene og få dem til lægen,” siger formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Flemming Møller Mortensen (S).

Formanden for Propa, K.B. Madsen mener, at der set fra politikernes bord nok er flere stemmer i brystkræft end i prostatakræft. ”Det vækker mere sympati, når en yngre kvinde med børn får brystkræft, end når en ældre herre med børnebørn får prostatakræft. Men begge dele er lige slemt, og mange glemmer, at de fleste kvinder med brystkræft faktisk er over 65 år,” siger han.