Har du forhold til andre mennesker - kæreste eller venner - kan du forvente at leve mange år længere.Har du forhold til andre mennesker - kæreste eller venner - kan du forvente at leve mange år længere.

Hold fast i din kæreste og lev længere

 

Har du en partner gælder det om at holde fast i ham/hende, hvis du vil undgå at dø for tidligt.

For hvis du tror at motion, sund mad og regelmæssige lægetjek er nok til at sikre et langt liv, så tager du fejl.

En ny undersøgelse fra Brigham Young University viser, at ensomhed og social isolation er en lige så stor trussel mod et langt liv som fedme, rygning og alkoholisme.

"Vi er nødt til at begynde at tage vores sociale relationer mere alvorligt. Effekten af ​​ensomhed og social isolation kan sammenlignes med fedme," siger Julianne Holt-Lunstad, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Perspectives on Psychological.

Ensomhed og social isolation kan være meget forskellige situationer. For eksempel kan en person være omgivet af mange mennesker, men stadig føle sig alene. Andre mennesker kan isolere sig selv, fordi de foretrækker at være alene. Virkningen på levetiden er imidlertid stort set den samme.

Sammenhængen mellem ensomhed og risiko for dødelighed blandt unge er faktisk større end blandt ældre befolkningsgrupper. Selv om ældre mennesker er mere tilbøjelige til at være ensomme og har en højere dødsrisiko, så er ensomhed og social isolation en bedre måde at forudsige tidlig død blandt folk under 65 år.

"Ikke alene lever flere mennesker alene end tidligere i de sidste hundrede år, men også flere end nogensinde tidligere registreret på planeten," siger medforfatteren Tim Smith, der forudser en ensomheds epidemi i fremtiden.

Værre end 15 cigaretter dagligt

Undersøgelsen analyserede data fra en række tidligere sundhedsundersøgelser med mere end 3 millioner deltagere, der havde angivet oplysninger om ensomhed, social isolation og om de boede alene.

Undersøgelsen viste at social isolation øgede dødsrisikoen med 29 procent, mens ensomhed øgede risikoen med 26 procent. At bo alene øgede risikoen med 32 procent.

Efter at have taget højde for socioøkonomisk status, alder, køn og eksisterende helbredsproblemer konstaterede forskerne, at effekten af relationer ikke bare har en neutral effekt, men ligefrem en positiv effekt.

Manglen på sociale forbindelser udgør ganske vist en ekstra risiko, men ​​relationer giver også en positiv sundhedsmæssig effekt.

Tidligere forskning fra Holt-Lunstad og Smith sammenligner den øgede dødsrisiko pga. ensomhed med at ryge 15 cigaretter om dagen eller at være alkoholiker. Den nye undersøgelse tyder på, at ikke blot er dødsrisikoen i samme kategori som disse velkendte risikofaktorer, den er også større end risiciene ved fedme.

"I det væsentlige siger undersøgelsen, at jo flere positive psykologiske faktorer vi har i vores liv, des bedre er vi er i stand til at fungere ikke bare følelsesmæssigt, men også fysisk," siger Smith.

Der er mange ting, der hjælper til at undertrykke virkningen af ​​ensomhed. Med ​​internettet kan folk holde kontakt over afstande, som de ikke kunne før. Den overfladiskhed som nogle online oplevelser giver, kan dog betyde at man går glip af følelsesmæssig sammenhæng og dybde. For mange sms'er kan f.eks. faktisk ødelægge et romantisk forhold.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?