Derfor ligner du - desværre - din partner

Krage søger mage er ikke bare et bevinget ord, men ifølge en ny undersøgelsen sådan vi finder partnere. Nemlig en, der ligner os selv. Men vi ville måske være bedre tjent med at finde en der er forskellig fra os selv.

 

Manges opfattelse af at modsætninger tiltrækkes bliver skudt ned af undersøgelsen fra University of Kansas, der har interviewet over 1.500 par om deres personligheder og ligheder.

Undersøgelsen kan føre til en fundamental ændring i forståelsen af hvordan vi danner par - og et opgør med tanken om, at man kan ændre sin partner med tiden.

Resultaterne tyder på, at fremtidige venner eller partnere allerede er ens fra starten af ​​deres sociale sammenhæng, konstaterer lektor i psykologi Angela Bahns og professor i psykologi Chris Crandall, der er hovedforfattere på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Personality and Social Psychology.

"Forestil dig to fremmede i en samtale på et fly, eller et par på en blind date," siger Bahns.

"Fra de allerførste øjeblikke af akavet flirt spiller det umiddelbart og kraftfuldt en rolle hvor meget de to mennesker ligner hinanden for de fremtidige interaktioner. Vil de connecte? Eller droppe videre forbindelser? Disse tidlige genkendelser af lighedspunkter er virkelig afgørende for beslutningen."

"Du prøver at skabe en social verden, hvor du har det godt, hvor du lykkes, hvor du har folk, du kan stole på og med hvem du kan samarbejde for at opfylde dine mål," siger Crandall.

"For at opnå dem er ligheder meget nyttige og folk bliver for det meste tiltrukket af dem."

Undersøgelsen er baseret på observationer af hvordan både romantiske par, venner og bekendte interagerer i det offentlige rum og deres besvarelser på spørgsmål om holdninger, værdier, fordomme, personlighedstræk eller adfærd, der er vigtige for dem.

Dataene blev sammenlignet for at se, hvor ens eller forskellige parrene var, og at teste, om par, der havde kendt hinanden længere, og hvis forhold var tættere og mere intimt var mere ens end nydannede pars.

Det var de ikke.

Derudover udspurgte forskerne par lige efter de havde mødt hínanden på universitetet og senerehen i deres parforhold for at få et indblik om udviklingen af deres parforhold over tid.

En tidligere undersøgelse på mindre universiteter, hvor der er færre partnere at vælge imellem, viste deltagere sig, at være mere forskellige end deltagere på det større universitet.

"På University of Kansas fandt folk partnere, der lignede dem selv mere end på de små universiteter, hvor der bare ikke er så mange valg af venner, der ligner en. Men de følte sig lige så tætte og tilfredse og tilbragte lige så meget tid sammen," siger Bahns, der understreger at man sagtens kan få et got forhold til personer, der ikke ligner en selv.

Venner, der ikke ligner hinanden fra starten, ender ikke nødvendigvis med at få de samme værdier og holdninger med tiden, viste undersøgelsen.

"Alt, hvad der forstyrrer harmonien i forholdet - som uenighed, især på holdninger, værdier eller præferencer, som er vigtige - vil sandsynligvis vare ved," siger Bahns. der tilføjer, at det bør være et wakeup call for dem, der tror, ​​de kan ændre deres kæreste.

"Forandring er vanskelig og usandsynlig, det er lettere at vælge folk, der er kompatible med dine behov og mål fra starten."

Men jagten på lignende kærester eller venner har også en bagside fordi vi ikke udsættes for andre ideer, værdier og perspektiver.

"At være sammen med folk, der ikke er ligesom dig selv, er virkelig nyttigt," siger Crandall.

"Venner er vigtige for at slappe af, ikke at blive udfordret - og det er en god ting. Men det er ikke dit eneste behov. Du skal også udsættes for nye ideer, folk som retter på dig, når du f.eks. opfører dig dumt. Hvis du kun er sammen med mennesker, der er opfører sig lige så dumt som dig, kan du komme ude af trit med den store, smukke mangfoldig verden."

Alt i alt har søgningen efter lignende partnere både fordele og ulemper, der på den ene side er belønninger som "stabilitet, identitet, fælles værdier og ideologi" og på den anden side "begrænset eksponering for forskellige ideer og overbevisninger".

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?