Parforhold øger chancen for at overleve kræft

Gifte mennesker har en overraskende større chance for at overleve en kræftdiagnose.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Prevention Institute of California Cancer, hvor forskere har gennemgået patientjournaler fra næsten 800.000 voksne i Californien, der blev diagnosticeret med invasiv kræft mellem 2000 og 2009 og blev fulgt indtil 2012.

Resultaterne viste, at enlige mænd med kræft havde en dødelighed 27 procent højere, end for gifte mandlige patienter, mens dødeligheden for enlige kvindelige patienter var 19 procent højere.

"De effekter vi har fundet er faktisk meget bemærkelsesværdige," siger undersøgelsens forfatter Scarlett Lin Gomez, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Cancer.

"De er sammenlignelige med nogle af de mere kliniske faktorer, der har betydning for kræftoverlevelsen, som stadium af sygdommen eller type af behandling."

Hvad mere er synes denne fordel udelukkende at basere sig på ægteskabets følelsesmæssige betydning og ikke de økonomiske fordele, som ægteskabet giver, fortæller Gomez.

"Vi tjekkede deres sygesikring og betydningen af at leve i et rigere kvarter med højere socioøkonomisk status. Selvom disse faktorer spiller en lille rolle kan de virkelig ikke forklare den større overlevelse for gifte personer."

I stedet tyder resultaterne på, at kræftpatienter har gavn af den støtte, som en ægtefælle giver, som at køre dem til lægebesøg og lave nærende måltider samt sikre, at de tager deres medicin, fortæller Gomez.

"Behandlinger kan trække ud i måneder og måneder, og kan være meget hårdt, hvis du er single og ikke har andre måder at komme til lægen."

Følelsesmæssig støtte

Gifte kræftpatienter har også fordel af den følelsesmæssige støtte, som kan reducere stress og forbedre en persons chancer, tilføjer hun.

"Du har nogen, der er der for at lytte til dig og som kan hjælpe dig gennem kræftbehandlingens stress med råd. Kræft er en meget skræmmende ting, og det er godt at have nogen ved din side."

Resultaterne bør give stof til eftertanke hos kræftlæger, der ofte kun ser på de fysiske resultater af behandlinger.

"Resultaterne tyder på, at en samordnet indsats for at evaluere en patients psykosociale ressourcer kan være lige så vigtig som andre faktorer i at hjælpe til at forbedre kræftoverlevelsen," siger dr. Gregory Masters, der er onkolog og ekspert i patientpleje for American Society of Clinical Oncology.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Parforhold | jul 29, 2013

Weekendægteskaber er lykkeligere

Parforhold, hvor man ikke er sammen hver dag, er måske de lykkeligste. Der er i hvert…

Nogle mennesker har ikke nogen ved deres side, men disse resultater tyder på, at det er yderst vigtigt for dem at bede familie og venner om pleje og støtte, når de skal i kræftbehandling, pointerer Gomez og Masters.

Undersøgelsen er ikke den første, der viser at ægteskab eller faste parforhold har en gavnlig effekt på helbredet.

"Disse resultater er ikke enestående for kræft," siger Rachel Cannady, der er strategisk direktør for støtte til kræftpårørende ved American Cancer Society.

"Vi ved, at folk lever længere, når de er par uanset sygdom. Der er god grund til at have et sådant dybt og meningsfuldt forhold."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?