Derfor kan du altid høre din mands stemme igennem larmen

 

Det kan være svært at høre, hvad folk siger, når man står midt i et højlydt selskab. Men nu har forskere fundet ud af, at din mands stemme skiller sig ud fra alle andre – netop fordi han er din mand.

Og det er jo meget smart, for det gør det nemmere for dig at høre, hvad han siger, også når I er i større forsamlinger. Du har også bedre mulighed for at koncentrere dig om, hvad han siger – og det er jo nok så væsentligt.

”Når vi lytter til kendte stemmer ser det ud til at have indflydelse på, hvordan vi inde i hovedet prioriterer opfattelsen af lyde,” forklarer ledende forsker Ingrid Johnsrude fra Queens University i Canada.

Hun har sammen med sine forskerkollegaer bedt en gruppe gifte par i alderen fra 44 til 79 år om at optage lyden af dem selv læse en tekst højt. Derefter fik hver deltager et par hovedtelefoner på og lyttede til optagelsen af hans eller hendes ægtefælle, som var blevet optaget og mixet sammen med nogle ukendte lyde.

Hvad siger din mand?

Ved nogle af forsøgene, blev deltagerne bedt om at fortælle, hvad deres ægtefælle sagde, ved andre skulle de gengive, hvad en ukendt stemme sagde. Forskerne ønskede at se, om kendskab til stemmen ville gøre en forskel i, hvor godt deltagerne forstod, hvad stemmen sagde.

Resultaterne, som er offentliggjort i Psychological Science, viste en klar gevinst ved at lytte til en kendt stemme.

Deltagerne var langt mere præcise i gengivelsen af deres ægtefælles stemme sammenlignet med en ukendt stemme, og det galt både mænd og kvinder, og uanset alder. De hørte simpelthen deres ægtefællers stemme tydeligere. Og desuden ændrede præcisionen sig ikke, uanset om deltagerne var ældre.

”Fordelen ved kendskabet til stemmen var meget stor,” siger Johnsrude.

Men når deltagere blev bedt om at gengive ukendte stemmer, kom aldersbetingede forskelle frem. Midaldrende voksne så ud til at være relativt gode til at høre ukendte stemmer, især op imod deres ægtefælles stemme. Det betød, at de var bedre til at forstå en ukendt stemme, når den blev mixet med en deres ægtefælles stemme, sammenlignet med når den var mixet med en anden ukendt stemme.

”De midaldrende var i stand til at bruge, hvad de vidste om den kendte stemme til at skelne og også ignorere den, og så de bedre kunne høre den ukendte stemme,” forklarer Johnsrude.

Ignorerer stemmen

Forskerne mener, at i takt med at vi bliver ældre, ødelægges vores evne til at bruge, hvad vi ved om stemmer til at kunne organisere og genkende lydene i vores hoveder.

Det viste sig, at i takt med alderen, blev det sværere for deltagerne at gengive korrekt, hvad en ukendt stemme sagde.

”Midaldrende kan ignorere deres ægtefælles stemmer, det er ældre ikke så gode til,” konkluderer Johnsrude.

”Disse resultater forholder sig den meget almindelige udfordring blandt ældre – problemer med at høre, hvad folk siger, når der er baggrundsstøj,” siger Johnsrude.

”Vores undersøgelse identificerer den kognitive faktor – stemmegenkendelse – som kan hjælpe ældre med at høre bedre i disse situationer,” siger hun.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?