Når et parforhold udvikler sig til en tovtrækning, hvor hun forsøge at trække ham ind i en kommunikation og han bliver mere og mere tavs medfører det både psykiske og fysiske problemer.

Det siger hans tavshed om jeres forhold

 

Man siger at tale er sølv og tavshed er guld, men i et parforhold er tavshed ikke vejen til et guldbryllup.

Hvis tavshed bliver brugt som våben i forholdet medfører det en mindre tilfredshed, der rammer både psykisk og fysisk.

Tavshed kan være del af et mønster, der kan sammenlignes med tovtrækning, hvor den ene part forsøger at trække den anden ind i en samtale med anmodninger, kritik eller klager, men bliver mødt med unddragelse eller tavshed.

"Det er det mest almindelige mønster for konflikter i ægteskabet eller i etablerede parforhold," siger dr. Paul Schrodt, der er professor og direktør for kommunikationsstudier på Texas Christian University.

"Og det gør enorm skade."

Schrodt har været chefforsker på en gennemgang af 74 tidligere studier med mere end 14.000 deltagere, der er udgivet i Communication Monographs.

Forskningen viser at par, der lever i dette mønster af hhv. tavshed og forsøg på at kommunikere, er mindre tilfredse med forholdet, har mindre intimitet og dårligere kommunikation. Skaderne kan være både følelsesmæssige og fysiske; partneren, der forsøger at få den tavse partner til at tale, lider af angst og aggression samt fysiologiske problemer (urin, tarm eller erektil dysfunktion).

Låst fast

Det er også et meget hård mønster at bryde.

"Partnere bliver låst fast i dette mønster, hovedsagelig fordi de hver især ser den anden som årsagen," siger Schrodt.

"Begge parter ser den anden som problemet."

Spørg konen - som forskningen viser ofte er den krævende partner - og hun vil klage over, at hendes mand er lukket og følelsesmæssigt utilgængelig.

Spørg manden og han vil sige, at han ville åbne sig op, hvis hun bare ville lade være at være så anmassende.

Uanset hvilken rolle hver enkelt partner spiller, er resultatet lige bekymrende.

"En af de vigtigste ting, vi har fundet er, at selvom det er mest almindeligt at konen taler og manden er tavs så er det lige skadeligt hvilken rolle parret har," siger han.

Ligegyldigt hvilken rolle hver enkelt partner spiller, er det mønsteret i sig selv, der er problemet.

"Det er et virkeligt, alvorligt tegn på krise i forholdet."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?