Deprimeret kvinde med nissehue foran juletræ.Julen er ikke særlig festlig for folk, der har mistet en kær, men du kan gøre en indsats for at hjælpe.

Sådan hjælper du efterladte gennem julen

 

Julen kan være lidt af en pinsel for dem, der har mistet en nær pårørende og sørger over tabet af en elsket. Men som enten familie eller ven kan man hjælpe den efterladte gennem en svær periode.

"En af de bedste måder at hjælpe dem, der er sørgende i løbet af julen, er at lade dem vide, og at deres elskede er ikke glemt," siger J. Donald Schumacher, der er præsident for den amerikanske hospice og palliative organisation.

Her er nogle forslag fra organisationen:

  1. Vær imødekommende overfor, hvordan personen ønsker at fejre julen. Nogle kan ønske at fortsætte de gamle traditioner, mens andre vil undgå dem og foretage sig noget nyt.
  2. Tilbyd at hjælpe med juleaktiviteter såsom udsmykning, bagning og indkøb. Disse opgaver kan virke overvældende for en, der sørgende.
  3. Inviter vedkommende hjem til dig i løbet af julen eller gå med dem til et eller andet arrangement, eksempelvis en gudstjeneste.
  4. Det kan hjælpe sørgende, hvis de gør noget for andre. Det kan være at tage sig af børn eller hjælpe til nogle af de julearrangementer, der holdes rundt omkring.
  5. Vær villig til at lytte og lad være med at sige til den sørgende, at vedkommende har brug for at komme over tabet af den elskede.
  6. Hold kontakt via telefonopkald, besøg og julekort, og mind den efterladte om, at du tænker på vedkommende og den, der ikke er her mere.

"At lægge et øre til og holde i hånd kan være en af de største gaver,” siger Schumacher.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?