Skip to main content
Yngre kvinde omfavner ædre kvinde

Knus og kram beskytter mod sygdom

{snippet modul199}
 
{module 187}

Et knus om dagen holder lægen væk. Det er nemlig ikke kun æbler, men også andres omsorg, der styrker vores immunsystem.

Det viser ny forskning fra Carnegie Mellon University, hvor forskere har undersøgt om knus som en form for social støtte beskytter stressede mennesker mod at blive syge.

Forskerne anført af Sheldon Cohen, der er professor i psykologi, fandt, at større social støtte og hyppigere knus beskyttede folk mod øget modtagelighed for infektion i forbindelse med stress og resulterede i mindre alvorlige sygdomssymptomer.

Cohen og hans team valgte at studere knus og kram som et eksempel på social støtte, fordi det typisk viser, at man har et mere intimt og tæt forhold til en anden person.

"Vi ved, at mennesker, der har løbende konflikter med andre, er dårligere til at bekæmpe forkølelsevira. Vi ved også, at folk med social støtte er bedre beskyttet mod psykologiske tilstande som depression og angst," siger Cohen, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science.

"Vi testede, om social støtte kan beskytte os fra stress-forårsaget modtagelighed for infektion og også om det at få knus måske delvist er årsagen til følelse af at have social støtte og dermed i sig selv beskytter en person mod infektion."

Konflikter kontra kram

404 raske voksne blev bedt om at besvare spørgeskemaer, der gav mulighed for at vurdere deres sociale støtte og dernæst blev de i 14 dage ringet op hver aften for at blive udfrittet om konflikter med andre mennesker og om de havde fået knus og kram. Derefter blev deltagerne bevidst udsat for en almindelig forkølelsevirus og overvåge i karantæne for at vurdere infektion og tegn på sygdom.

Resultaterne viste, at social støtte reducerede risikoen for infektion i forbindelse med konflikter. Knus og kram var årsag til en tredjedel af den beskyttende virkning af social støtte. Blandt de smittede deltagere resulterede deres opfattelse af social støtte og hyppigere knus begge i mindre alvorlige sygdomssymptomer uanset om de havde haft konflikter.

"Det tyder på, at knus og kram af en nærtstående person er en effektivt måde at udtrykke støtte, og at øge hyppigheden af knus kan være en effektiv måde at reducere de skadelige virkninger af stress," siger Cohen.

"Den tilsyneladende beskyttende virkning af knus og kram kan enten tilskrives den fysiske kontakt i sig selv eller også kan det være en adfærdsmæssig indikator for støtte og intimitet."

"Uanset hvad, så er personer, der får flere knus, bedre beskyttet mod infektion."