Danmark er den vestlige verdens mest empatiske land
Danskerne er Skandinaviens mest empatiske folkefærd og iøvrigt et af verdens fem mest empatiske samfund.
Ja, det kan svært for nogle mennesker at tro på i disse tider hvor diskussionen om flygtninge kører i højeste gear, men ifølge en ny undersøgelse fra Michigan State University er Danmark på 4. pladsen over mest empatiske folk blandt 63 undersøgte lande. ({modal url="images/generelt/empathy-country-map.jpg"}Se stort kort{/modal})
Men før vi lader os gribe af eufori over, at Danmark igen ligger højt på en international liste, så er det værd at bemærke, at landene før os bl.a. er Ecuador, Saudi Arabien og Peru, mens vi bliver efterfulgt af Forenede Arabiske Emirater (UAE), Korea, USA, Taiwan, Costa Rica og Kuwait.
Undersøgelsens chefforsker William Chopik er overrasket over, at tre lande fra Mellemøsten - Saudi-Arabien, UAE og Kuwait - rangerer så højt i empati i betragtning af den lange historie med aggression og krige med andre lande i regionen. Han mener, at forklaringen kan være, at undersøgelsen ikke skelner mellem følelse af empati over for folk i andre lande vs. folk i ens eget land.
Forskerne definerede empati som en evne til at sætte sig ind i andres følelser og perspektiver. De bad deltagerne om at besvare en række spørgsmål taget fra flere standardiserede tests, der afspejler personlige og kulturelle kvaliteter. Testene blev designet til at vurdere grundlæggende personlighedstræk (såsom venlighed, samvittighedsfuldhed og personlig trivsel), prosociale evner, individualisme / kollektivisme og personlig indlevelse. De målte også den enkeltes selvværd og følelse af velvære. Deltagerne blev også bedt om at rangordne en række udsagn som "Jeg har ofte dybe, omsorgsfulde følelser for mennesker, der er mindre heldige end mig," eller "I det hele taget er jeg tilfreds med mig selv."
Forskerne spurgte også indtil hvor glade deltagerne var for deres liv, hvis og hvor ofte de donerede penge til velgørenhed eller var frivillig i organisationer.
Efter at have analyseret alle disse data fandt forskerne, at "kollektivistiske" lande - kulturer, som værdsætter tæt sammenknyttede sociale grupper og indbyrdes afhængighed - rangeret højere på empati-listen. Empati på tværs af de enkelte landes var forbundet med venlighed, samvittighedsfuldhed, selvværd, eget velbefindende, og prosocial adfærd.
Ændres med tiden
Chopik bemærker om USAs (i egen forståelse lave) placering som nummer syv på listen, at amerikanernes psykologiske tilstand har ændret sig i de seneste årtier - hvilket fører til et større fokus på individet og mindre på andre.
"Disse ændringer kan i sidste ende få os til at bekymre os mindre om vores tætte relationer," siger Chopik, der er lektor i psykologi.
"Folk kæmper mere end nogensinde for at danne meningsfulde tætte relationer. Så selvom USA er nummer syv på listen, vil vi kunne se, at positionen forbedres eller forværres afhængigt af hvordan vores samfund ændrer sig i de næste 20-50 år."
Forskerne analyserede data fra en online-undersøgelse om empati fra mere end 104.000 mennesker fra hele verden. Undersøgelsen målte folks medfølelse for andre og deres tendens til at forestille sig andres synspunkt. Lande med få deltagere blev udelukket (herunder de fleste nationer i Afrika). Alt i alt blev 63 lande rangeret i undersøgelsen.
Det mindst empatiske land var Litauen efterfulgt af Venezuela, Estland, Polen og Bulgarien. Faktisk var syv af de 10 mindst empatiske lande fra Østeuropa.
Undersøgelsen, der blev offentliggjort online i Journal Cross-Cultural Psychology, var medforfatter af Ed O'Brien fra University of Chicago og Sara Konrath af Indiana University.
Konrath og O'Brien offentliggjort i 2011 forskning, der tyder på, at amerikanske universitetsstuderende var blevet mindre empatiske over en 20-årig periode. Potentielle faktorer omfattede eksplosionen af sociale medier, øget vold og mobning, skiftende forældre- og familiemønstre og øgede forventninger om succes.
{module also relationer}
Den seneste undersøgelse er den første til at se på empati på et land-for-land-niveau. Og da det "kun viser et øjebliksbillede af, hvad empati er i dette øjeblik," bemærkede Chopik, at kulturer er under konstant forandring.
"Dette er især tilfældet i USA, som har oplevet virkelig store ændringer i f.eks. forældrerollen," siger Chopik.