Skip to main content
Kvinder der taler for meget om deres kropsfejl er mindre populære end kvinder, der taler positivt om deres krop.

Fedme-snak gør dig upopulær

{module 177}
 

Kvinder, der taler for meget  om deres egen fedme, bliver upopulære blandt deres kolleger, venner og familie.

Det har vist sig, at den negative snak i højere grad påvirker andres opfattelse end om man f.eks. faktisk er tyk eller tynd.

Negativ snak om, hvor meget man spiser, hvor lidt man motionerer eller hvor fed ens krop er, er afgørende for, om andre kan lide en eller ej.

I en ny undersøgelse viste forskerne en gruppe unge kvinder en række fotos af enten bemærkelsesværdigt tynde eller bemærkelsesværdigt overvægtige kvinder, som var citeret for enten at tale grimt eller pænt om deres kroppe. Og de unge kvinder blev bedt om at vurdere kvinderne på billederne på forskellige måder, blandt andet, hvor godt de syntes om dem.

Kvinderne på billederne, der talte grimt om deres kroppe, blev vurderet som mindre sympatiske end andre, uanset hvordan de så ud og om de var overvægtige eller ej. De kvinder, som blev vurderet mest positivt, var de overvægtige, som sagde positive ting om deres kroppe.

Undersøgelsen, der netop har været præsenteret i Midwestern Psychological Association, er udført under ledelse af Alexandra Corning, associeret professor i psykologi og direktør ved det amerikanske Notre Dame University’s laboratorium for kropsbilleder og spiseforstyrrelser.

Sociale bånd

”Selv om det er blevet en almindelig del af hverdagssnakken at tale grimt om sig selv, så er det langt fra harmløst, siger Alexandra Corning, der kalder den slags omtale af ens egen krop for ’fat-talking’.

”Det er tæt forbundet med -  og kan ligefrem føre til - utilfredshed med ens krop, som vi ved kan medføre spiseforstyrrelser,” siger hun.

’Fat talk’ har været anset for en psykologisk måde for kvinder at forsøge at skabe og styrke indbyrdes sociale bånd. Men Cornings undersøgelse viser, at netop kvinder, som taler grimt om sig selv, er mindre populære blandt andre kvinder, end dem, der taler pænt om deres kroppe.

”Disse resultater er vigtige, fordi de gør opmærksom på, hvordan kvinder faktisk bliver opfattet, når de nedgør sig selv,” siger Corning. Hun mener, resultaterne bør føre til at man gør en indsats for at begrænse kvinder ’fat talk’ bl.a. på undervisningssteder.