Skip to main content

Mænd i dyre biler er mest løgnagtige

{module 177}
 
{module 187}

Hvis en mand kører i en fed bil eller sidder bag et stort skrivebord, øger det sandsynligheden for at han er fuld af løgn.

En ny undersøgelse afslører, at lækre og dyre fysiske rammer får personer til at føle sig magtfulde – og når man oplever, at man har magt, kan det føre til uærlig adfærd, som f.eks. at stjæle, snyde og tilmed også at stikke af fra et trafikuheld.

Det er simpelthen vores omgivelser i form af det bilsæde vi sidder i, de møbler vi har derhjemme og om vores kontor er stort og prestigefyldt, der afgør om vi fristes til at stikke en plade.

”De forhold vi har i vores hverdag har direkte indflydelse på vores tilbøjelighed til at være uærlige,” siger Andy Yap, der stod i spidsen for forskningen på Columbia Business School.

{module 205}

Undersøgelsen viser, at selv forhold i hverdagen, som vi knapt lægger mærke til, kan have enorm betydning på vores tanker, følelser og adfærd. Med udgangspunkt i tidligere forskning, har forskerne fra Columbia nu dokumenteret, at omgivelserne kan påvirke oplevelsen af magt, og magt kan føre til uærlighed.

Dyr bil – ulovlig parkering

”Dette giver grund til reel bekymring. Vores forskning viser, at kontorets chef bør tænke på sådan noget som stolene på kontoret. Resultaterne tyder på, at de fysiske omgivelser har helt håndgribelig indflydelse på vores adfærd,” siger Andy Yap.

Forskningen bygger på resultater fra fire undersøgelser ude i den virkelige verden og i et laboratorium. Forskerne har bl.a. opsat kontorer i et laboratorium og testet om, hvordan omgivelser kan føre til uærlighed. De undersøgte også om deltagere, der blev placeret i et lækkert og dyrt bilsæde, var mere tilbøjelige til at ’hit and run’. Denne del af undersøgelsen foregik med køre-simulering i et videospil.

For at afprøve resultaterne i den virkelige verden, foretog forskerne et observationsstudie, hvor de testede, om bilisters sædestørrelse kunne forudsige, om de overtrådte parkeringsreglerne i New York City. Og de kunne påvise, at dem med de store dyre biler, var mere tilbøjelige til at holde ulovligt parkeret.