Skip to main content

Undgå ensomhed og lev længere

{snippet modul199}
 
{module 187}

Ensomhed kan være trist, men nu dokumenterer forskere, at det også kan være livsfarligt.

Man har allerede vidst, at ensomme mennesker har større risiko for f.eks. depression, men forskere fra University of Chicago har nu fundet frem til, at langvarig ensomhed øger risikoen for tidlig død med 14 pct. De mener, at mange års ensomhed er farligere end ekstrem overvægt.

Følelsen af at være isoleret fra andre mennesker kan ødelægge din søvn, øge blodtrykket og øge niveauet af stresshormoner. Det påvirker kroppens immunsystem, øger risikoen for depression og sænker den almindelige følelse af trivsel.

Professor i psykologi John Cacioppo præsenterede sit forskerholds resultater for American Association for the Advancement of Science, hvor han talte om, hvordan gode sociale forbindelser skaber en sund alderdom.

{module 240}

Forskerne nævner tre kategorier af sunde forhold:

  • Intime forbindelser. At du har nogen i dit liv, der virkelig kender dig
  • Gode relationer. At du har ansigt-til-ansigt kontakter, og at begge parter har glæde af dem
  • Deltagelse i fællesskaber. At du føler, du er en del af en gruppe

Alene, men ikke ensom

Ældre, der lever alene, er ikke nødvendigvis ensomme, hvis de holder fast i sociale forbindelser og nyder at være sammen med andre, siger forskerne.

Professor John Cacioppo siger, at ældre mennesker kan undgå de farlige konsekvenser af ensomhed ved at holde kontakten til tidligere kollegaer, gå med til familiesammenkomster og at sørge for at have gode oplevelser sammen med familien og venner.

Forskerne siger, at det stadig større antal ældre, gør det endnu mere vigtigt at forstå forbindelsen mellem ensomhed og sundhedsproblemer.

“Folk bør tænke over, hvordan de undgår depression, dårligere velbefindende og tidlig død,” siger de.

”Ensomhed anses for at være trist, men ikke som en egentlig helbredsrisiko,” siger professor Cacioppo, der håber, at undersøgelsen vil få folk til at tage det mere alvorligt.

Forskerne har fremlagt deres resultater på en medicinsk konference, men de siger, at de stadig mangler, at andre eksperter godkender dem og at de udgives i et medicinsk tidsskrift.