
Tillid til andre er udtryk for intelligens
Har du stor tillid til dine medmennesker? I så fald er du ikke nødvendigvis dum og naiv. Tværtimod mener forskere fra University of Oxford, at det kan være udtryk for intelligens.
Forskerne stillede en gruppe forsøgspersoner spørgsmål, der skulle afsløre deres socialøkonomiske karakterer, deres adfærd og deres sociale attituder.
Som en del af undersøgelsen, blev deltagernes intelligens også målt både ud fra en test af deres ordforråd og af deres evner til at forstå spørgsmålene.
Det viste sig, at de deltagere, der var intelligente, også troede mere på andre, sammenlignet med dem, der ikke scorede så højt på intelligensskalaen.
Disse resultater viste sig også efter at forskerholdet havde taget højde for deltagernes socioøkonomiske karakteristika, som f.eks. ægteskabelig status, uddannelse og indkomst.
For at forklare de mulige årsager til disse resultater, siger forskerne, at intelligente mennesker er bedre til at bedømme andres karaktertræk, så de er derfor også dygtigere til at skabe forbindelser til mennesker, der ikke er så tilbøjelige til at svigte dem.
Vurderer andre
Intelligente mennesker har også tendens til at være bedre til at vurdere sociale situationer. Og de er i stand til at se, hvad der er andre menneskers incitamenter og kan derfor vurdere, hvad der får andre til at overholde deres dele af en aftale.
”Disse resultater støtter anden forskning, som peger på, at det at være god til at vurdere andres karakter, er en stærk del af den menneskelige intelligens, som er udviklet ved naturlig udvælgelse. Men der er også andre tolkningen af dokumentationen, og yderligere forskning skal kunne udvikle dem,” siger lederen af undersøgelsen Noah Carl fra universitetets sociologiske fakultet. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE.
Tidligere forskning har også vist, at mennesker, som stoler på andre, er sundere og gladere. Men denne nye undersøgelse kan ikke dokumentere, at sammenhængen mellem troen på ens medmennesker og sundhed og glæde, samtidig hænger sammen med intelligens.
Forskerne siger, deres resultater viser, at en generel tillid er en værdifuld social styrke. Det spiller en rolle i opnåelsen af succes i sociale sammenhænge. Og det er efter forskernes mening en kvalitet, som regeringer, religiøse grupper og andre organisationer skulle stræbe efter.
Det er også forskernes mening, at yderligere forskning bør fokusere på at afsløre præcis, hvordan generel tillid øger mennesker sundhed og velbefindende.