Skip to main content

Lesbiske bedst til at genkende skjulte sex-signaler

{snippet modul199}
 
{module 187}

At mange kvinder har en bøsseradar er et almindeligt kendt begreb, men deres evne til at genkende lesbiske er til gengæld ikke særlig god. Medmindre de er lesbiske.

Lesbiske viser sig nemlig i en ny undersøgelse at kunne spotte lesbiske signaler, som heteroseksuelle kvinder ikke bemærker.

Lesbiske  kvinder er bedre til at se, hvilke seksuelle præferencer andre kvinder har, mens heteroseksuelle kvinder er dygtigere til at registrere og forstå følelser og tanker hos andre.

Forskerne dr. Mollie Ruben, professor i psykologi Judith Hall og professor i marketing Krista Hill har med udgangspunkt i Northeastern University har som de første set på netop kvinders ’homo radar’. Tidligere forskning om emnet har især fokuseret på mænds evner til at spotte en homoseksuel.

En anden ny ting ved dette studie er, at det ikke bare ser på seksuel orientering men også på evnen til at registrere følelser, tanker og personlighed.

For at udføre undersøgelsen, filmede forskerne interviews med 9 kvindelige forsøgspersoner, der blev spurgt om deres familierelationer og fremtidsplaner for at kunne registrere de følelsesmæssige reaktioner.

Efter at have filmet, bad forskerne deltagerne (4 var heteroseksuelle og 5 var lesbiske) se sig selv på skærmen og markere de følelser og tanker de havde lige netop på det tidspunkt under interviewet. Til sammen havde kvinderne 7.150 tanker og følelser i løbet af de 5-minutter lange interviews. Forsøgspersonerne skulle også udfylde et spørgeskema om dem selv og derudover bede en ven eller veninde om at verificere deres egne udtalelser.

Sådan virker ’homo-radaren’

Derefter bad forskerne 100 andre kvinder (67 heteroseksuelle og 43 lesbiske) om at se de samme film og hver især registrere de følelser, som de gættede forsøgspersonerne havde. De 100 kvinder – benævnt dommere - skulle også gætte deltagernes personligheder, som f.eks. om det var en rolig person og om det var en kvinde, der kan sætte sin vilje igennem.

Forskerne vurderede de 100 dommeres svar ud fra 4 kriterier: Om de faktisk kunne se deltagernes følelser, tanker, personlighed og seksuelle præferencer. For hvert kriterium fik dommerne et samlet pointtal for alle deltagerne såvel som de fik point for deres vurderinger af de heteroseksuelle interviewede og de lesbiske interviewede.

Mens de lesbiske dommere var dygtigere til at spotte seksuel orientering, var de heteroseksuelle dommere bedre til at registrere følelser, tanker og personlighed. Og det var de især gode til, når den deltager, de vurderede, også var heteroseksuel.

Forskerne fandt det interessant, at de heteroseksuelle generelt var mere gennemskuelige - for både de heteroseksuelle og lesbiske dommere – i sammenligning med de lesbiske. Begge grupper dommere havde det nemmere ved at registrere bl.a. følelser hos de heteroseksuelle deltagere.

Forskerne mener, at lesbiske måske er mere interesserede i at vurdere den seksuelle orientering hos andre kvinder sammenlignet med at vurdere deres tanker, følelser og personlighed. Til gengæld var de heteroseksuelle dommere måske mindre optaget af seksualiteten, hvilket derfor gjorde, at de ikke kunne registrere den på samme måde.

Når det handler om at vurdere andres tanker, mener forskerne, at de heteroseksuelle kvinder anser lesbiske for at være ’udenfor’ eller ’anderledes’, mens de lesbiske vurderer alle kvinder uanset orientering for at være normale. Hvis det er tilfældet, er heteroseksuelle mindre motiverede til at føle empati med lesbiske, mens lesbiske har generel empati med alle kvinder.

Forskerne peger på nogle begrænsninger ved deres undersøgelse, bl.a. at den foregik i Boston, hvor der bor mange ikke-så-konservative amerikanere. Men de mener, at deres forskning lægger ny viden til begrebet ’homo radar’.