Skip to main content

Derfor skal du ikke opgive behandling mod tørre slimhinder

Behandling med stikpiller eller creme mod tørre slimhinder i skeden og kønslæberne medfører udflåd, men det er vigtigt for at behandlingen kan virke.

{snippet start}

Det pointerer lægerne Sarah Wåhlin-Jacobsen og Anette Tønnes Pedersen fra hhv. Klinisk Sexologi, Københavns Universitet og Gynækologisk Klinik og Fertilitetsklinikken, Rigshospitalet i en artikel i månedsbladet fra Institut for Rationel Farmakoterapi, som hører under Sundhedsstyrelsen.

Artiklen, der er henvendt til læger, sætter fokus på mulige behandlinger til kvinder med tørre og tynde slimhinder, i lægesprog vulvovaginal atrofi, der kan medføre, at nogle for eksempel oplever smerter ved sex, tit har blærebetændelse, kløe eller ufrivillig vandladning.

"Der er mange kvinder, der ikke selv bringer emnet op hos lægen. Derfor kan det være en god idé, hvis lægen spørger ind til, om kvinden oplever ubehag fra tørre slimhinder. Der er mange forskellige muligheder for at afhjælpe generne. Det er muligt at vælge lige netop den behandling, der passer til den enkelte kvinde," siger centerchef og læge Marlene Øhrberg Krag fra Sundhedsstyrelsen.

Behandlingen består i lokalbehandling med østrogen. Det kan fås som en ring, som sættes op i skeden og skiftes hver 3. måned, eller som creme eller stikpille, som føres op i skeden to gange om ugen. Effekten kommer først efter flere ugers behandling, mens bivirkninger i form af øget udflåd kommer hurtigt.

Her er det vigtigt, at kvinden bliver informeret om, at det øgede udflåd er normalt og er vigtigt for, at behandlingen kan virke. Det kan hjælpe at bruge trusseindlæg og tage lægemidlet inden sengetid. Der findes også fugtighedsgivere, som ikke indeholder hormoner. Ved sex kan det være en god idé at bruge glidecreme.

Især lokal behandling med østrogen er effektiv, skriver de to læger i månedsbladet.

Alternativt til hormonel behandling findes vaginale fugtighedsgivere (f.eks. Replens, Repadina), som kan fås på f.eks. apoteket. Glidecremer kan anbefales ved seksuel aktivitet, hvoraf de silikonebaserede glidecremer holder effekten i længere tid.

Ved lokal østrogenbehandling er der en begrænset risiko for at kroppen optager østrogen, og det er derfor ikke nødvendigt samtidigt at behandle med genstagen for at forebygge endometriecancer.

Der er ikke påvist øget risiko for brystkræft med lokal østrogenbehandling, og der er derfor ikke begrænset behandlingsvarighed, skriver lægerne.

Hos kvinder med hormonfølsom brystkræft bør nonhormonal behandling dog afprøves først. Lokal østrogen kan anvendes i samråd med onkolog.

Lokal behandling med CO2-laser har i nogle tilfælde vist sig at have god effekt på tørre slimhinder.

Laseren stimulerer produktionen af kollagen og øger blodgennemstrømningen i slimhinden, så de igen bliver fugtige og elastiske. Behandlingen tager kun 5-10 minutter og foregår uden bedøvelse.

Men beviserne er få, den biologiske plausabilitet mangelfuld og der mangler især opfølgende data på langtidseffekten, pointerer lægerne.

En stor udfordring ved østrogenbehandling er, at kvinder stopper behandlingen, fordi effekten først ses efter flere uger, mens bivirkninger i form af øget udflåd opstår umiddelbart. Det er derfor vigtigt at læger informerer om fordele og ulemper og at støtte patientens valg af behandling ud fra patienten egne præferencer, understreger de to læger i artiklen.

Der er i 2018 blevet godkendt endnu et lægemiddel, Intrarosa, til lokalbehandling af vulvovaginal atrofi. Det indeholder prasteron, der metaboliseres til testosteron og østrogen, men langtidsrisikoen mht. udvikling af blandt andet bryst- og livmoderhalskræft er usikker.

 

 

Tabel 1. Lægemidler til lokal behandling af vulvovaginal atrofi.

 

Behandlingsregime

Særlige opmærksomhedspunkter

Vagifem® vaginaltablet 10 μg

1 tablet x 1 dagligt i 2 uger, herefter x 2/uge

Opløses intravaginalt, tabletrester i udflåd

Estring® vaginalindlæg 7,5 μg/24 t

Skiftes hver 3. måned

Kan tages ud ved samleje

Ovestin® vaginalcreme eller vagitorium

0,5 mg x 1 dagligt i 2-3 uger, herefter x 2/uge

Det kan være svært at dosere cremen

Intrarosa® vagitorium 6,5 mg

1 vagitorium x 1 dagligt

Risikoen for udvikling bryst- og livmoderhalskræft på længere sigt er ukendt