Små gåture øger blodtilførslen til hjernen
Sidder du dagligt ned i mange timer i træk, så øger det din risiko for demens og kognitive problemer. Men rejser du dig op og går små ture på kontoret, så hjælper det.
Det antyder en ny undersøgelse fra Liverpool John Moores University, hvor forskere har testet hvordan blodtilførslen til hjernen påvirkes af at sidde ned i mange timer i træk.
Tidligere undersøgelser har vist, at vi risikerer fedme, rygsmerter og problemer med blodomløbet i benene, hvis vi sidder ned i for lang tid og undersøgelser har også vist at nedsat blodtilførsel til hjernen øger risikoen for demens og andre neurologiske lidelser.
Forskerne fra Liverpool ville derfor undersøge om lang tid i en kontorstol påvirkede blodtilførslen til hjernen.
De fik derfor hjælp fra 15 voksne frivillige, der blev bedt om at deltage i tre øvelser i laboratoriet ved tre separate lejligheder, hvor de skulle sidde ned i fire timer. Ved hvert besøg blev de udstyret med et hovedbånd, der målte blodgennemstrømningen til hjernen ved hjælp af ultralyd. Hver deltager havde også en ansigtsmaske, der fangede og målte carbondioxidniveauer.
I løbet af den første øvelse blev deltagerne bedt om at sidde ved et skrivebord i fire timer i træk, og hvor de kun måtte forlad deres stole for at gå på toilettet. I den anden øvelse skulle de rejse sig op hvert 30. minut og gå på et løbebånd i to minutter. I den tredje øvelse skulle hver deltager sidde i deres stol i to timer og derefter gå på løbebåndet i otte minutter og derefter vende tilbage til stolen.
Resultaterne, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Applied Physiology, viser tegn på nedsat blodgennemstrømning hos alle deltagerne i alle øvelserne. Men de viste også, at normal blodgennemstrømning blev genoprettet ved at gå i pauser. Det bedste resultat var, da deltagerne tog hyppige pauser to minutters gang pauser.