For mange par er det et stort spørgsmål, hvordan de kan genskabe lysten. Til sex i det hele taget eller til sex netop med hinanden.
De par vil jeg prøve at svare her.
Man kan starte med at overveje, hvorfor man ikke har lyst? Hvis man rent faktisk sætter sig ned og mærker efter, og lige bruger nogle minutter på at reflektere, har de fleste mænd og kvinder nogle ret gode ideer til, hvorfor hulan lysten driller i en periode.
Og det er normalt. Du skal vide, at det er normen, at sexlysten kører op og ned alt afhængig af, hvordan man lever sit liv og hvordan ens følelsesmæssige balance er i ens parforhold.
Og der er jo stor forskel på at mangle lysten eller have lav lyst til sex generelt, og så, at det kun er ens partner man ikke har lyst til sex med.
En lav eller manglende sexlyst er et symptom på en eller flere faktorer, og det gælder om at finde dem, - så vil balancen blive rettet op igen. I vores samfund lever de fleste mennesker et hårdt liv i ubalance, hvor man konstant balancerer på en knivsæg, og hvor man måske går rundt med en stresset krop det meste af tiden og man måske hver evig eneste nat får én times søvn for lidt.
Hvordan bliver du tændt
Vi har opbygget et efter sigende produktivt samfund, hvor vi alle render rundt og er i underskud af søvn, afslapning, glæde, kærlighed osv. Det er i den grad ødelæggende for sexlivet og sexlysten.
Og så kan man også bruge krudt på at finde ud af, hvordan kvinden bliver tændt. Og det er bestemt også hendes eget ansvar - hvad skal der til for at hun får lyst og hvad skal der egentligt til for at hun bliver tændt? Det handler ofte om teknik og manglende "udforskning og tid", når det tager 30-40 minutter at tænde hende.
Måske handler det om en eller flere forskellige typer manglende lyst - og flere forskellige årsager. Kunne du ridse nogle af de mest almindelige op - og måske også give nogle bud på, hvordan man kommer forbi det?
Der er som sagt forskel på manglende sexlyst generelt og så på manglende sexlyst til ens partner. Og det kan selvfølgelig også være en kombination, hvilket det ofte er.
Sex er et overskudsfænomen for de fleste mennesker, og for at man skal kunne mærke ”den spontane" sexlyst, så kræver det altså, at man har en eller andet form for overskud. Men at man har lyst til at sige "ja tak" og hoppe med på flirten, når ens partner lægger op til sexerier, handler både om, at man har lyst til sex med den givne partner og om man har overskuddet til det - og hvis ikke, må man jo overveje, hvad der helt konkret skal til for at det giver mening i ens liv.
Mandens manglende lyst
Og hvad så når manden mangler lyst? Det er same same - jo mere jeg har lært om sexlyst, jo flere par jeg har siddet med og jo flere jeg har interviewet om det f.eks. i forbindelse med min store online workshop "Få sexlysten tilbage og behold den for livet" (http://websexolog.dk/fa-sexlysten-tilbage/) desto mere er det gået op for mig, at det meste af den "viden", vi tror, vi har i dag omkring mandens sexlyst, er fis i en hornlygte.
Mellem mænd og kvinder er der langt flere ligheder end forskelle på, hvad der får lysten til at forsvinde og komme igen. Og den "gammeldags" måde at anskue mandens sexlyst på (og at se manden som et liderligt væsen, der har lyst konstant og som bare skal have dækket sit sexbehov, så er han glad) holder simpelthen ikke stik, siger min erfaring.
Selvfølgelig er der små forskelle, men grundlæggende handler det om det samme. Nemlig om man har et parforhold, hvor man har det så godt sammen, at man har lyst til at ligge tæt og være nøgne sammen og om man har overskud i sit liv generelt.
Og hvis man ser på skilsmissestatistikkerne, og kombinerer dem med tallene omkring danskernes forbrug af antidepressive midler og selvmedicinering via alkohol, så er der måske ikke så meget at sige til, at vores sexlyst i de fleste tilfælde, for både mænd og kvinder, slet, slet ikke har optimale vilkår.
Læs her, hvordan du kan få hjælp af Maj Wismann til at få sexlysten tilbage: http://websexolog.dk/fa-sexlysten-tilbage/