Skip to main content

Store forskelle på hedetures længde og start

Hvornår og hvor længe hede- og svedeture opstår og varer afhænger af hvilken type kvinde du er.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra University of Pittsburgh, der har delt årsagerne til disse generende symptomer på overgangsalder ind i fire kategorier.

De fleste kvinder vil få hedeture eller nattesved på et tidspunkt i livet, men hvornår de opstår og hvor længe de varer kan variere voldsomt. 

De nye resultater viser dog, at kvinder kan passes ind i fire forskellige grupper, hvilket kan have konsekvenser for behandling og forebyggelse af fremtidige helbredsproblemer.

Den nye undersøgelse fulgte hundredvis af kvinder i gennemsnitligt 15 år og identificerede karakteristika, der antyder hvornår, hvor alvorligt og hvor længe hedeture og nattesved opstår og varer. 

"De fleste kvinder får vasomotoriske symptomer, og tidligere troede vi, at disse symptomer varede fra tre til fem år omkring tidspunktet for den sidste menstruation," siger Rebecca Thurston, der er professor ved Pitts Institut for Psykiatri og hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Menopause. 

"Vi ved nu, at disse symptomer varer ved meget længere - typisk syv til 10 år - og forekommer på forskellige tidspunkter for forskellige kvinder. Dette er så stærke beviser, at vi er nødt til yderligere at undersøge de underliggende fysiologiske årsager til vasomotoriske symptomer og deres forbindelse til potentielt forebyggelige helbredsproblemer."

Hedeture og nattesved indebærer en pludselig overvældelse af febrilsk varme og er forbundet til overgangsalderen.

{module also hedeture}

Den ny undersøgelse er baseret på 1.455 kvinder, som er blevet fulgt siden før de kom i overgangsalderen og hverken var i hormonbehandling eller havde fået fjernet livmoderen.

Hvert år rapporterede kvinderne deres vasomotoriske symptomer i forbindelse med en klinisk undersøgelse og undertiden en blodprøve.

Forskerne fandt, at kvinderne kunne deles op i fire næsten lige store grupper, på baggrund af udviklingen af hede- og svedeture under overgangsalderen.

  • En konstant høj risiko for at få symptomer i hele overgangen var mere almindelig hos sorte kvinder, kvinder med lav uddannelse, kvinder der drak alkohol - moderat eller stærkt - og kvinder, der havde symptomer på depression eller angst.
  • Kinesisiske kvinder havde til gengæld generelt en konstant lav risiko for at få symptomer i hele overgangsalderen.
  • Oervægtige og kvinder med symptomer på depression havde en højere risiko for at få tidlige hede- og svedeture i tiåret før deres overgangsalder. Det gjaldt også kvinder med dårligere helbred end deres jævnaldrende og kvinder med en sen overgangsalder.
  • Kvinder med et lavere BMI, rygere og sorte kvinder fik oftere først symptomerne sent efter den sidste menstruation, hvorefter de gradvist blev mindre i det efterfølgende årti.

Når forskerne sammenlignede kvindernes hormonelle udsving med de vasomotoriske symptomer var der ikke klar overensstemmelse, hvilket indikerer, at de ikke fuldt ud er årsag til symptomerne.

"Det er fascinerende, at vi kan skelne disse unikke mønstre og derefter udpege specifikke karakteristika forbundet med hvert af disse forløb," siger medforfatter Maria M. Brooks, der er professor i epidemiologi og lektor i biostatistik på Pitt Public Health. 

"Når vi ser mønstre som dette, betyder det, at hedeture og nattesved ikke alene er et forbipasserende irritationsmoment. Afhængig af hvilken kategori en kvinde falder i, kan det være vigtige tegn om hendes helbred."

I en anden, nyere undersøgelse har dr. Thurston fundet beviser for, at nogle af disse forløb var forbundet med risikofaktorer for hjertekar-sygdom.

{module also slank}

"For nuværende kan vi ikke helt udrede en årsagssammenhæng mellem vasomotoriske symptomer og helbred eller foreslå forebyggende foranstaltninger for vasomotoriske symptomer uden yderligere undersøgelse," siger Dr. Thurston.

"Men kvinder og deres læger kan bruge disse resultater som en hjælp til at finde ud af hvad de kan forvente af overgangsalderen og dermed planlægge den bedste måde at håndtere deres symptomer."