17 almindelige hudproblemer

 

Kun de færreste har perfekt ferskenhud, og heller ikke når man bliver voksen undgår man hudproblemer. Har du kløende hud eller plages du af bumser eller røde udslet? Eller får du måske nogle mærkelige pletter, der kommer og går? Du er bestemt ikke alene.

Inflammation i huden eller forandringer i overflade og farve eller pletter kan skyldes kroniske hudproblemer eller det kan være på grund af kontaktallergi.

Hvis du lærer at genkende de mest almindelige problemer for den voksne hud, vil du også kunne kende forskel på de almindelige, mindre problemer og dem, der kan være tegn på en mere alvorlig sygdom, som du bør gå til lægen med.

Her er 17 af de mest almindelige problemer:

17 hudproblemer

Image not available
De første tegn på helvedesild er en brændende, stikkende følelse eller at huden er særligt følsom. En rødmen med små pletter udvikler sig til smertefulde blærer, som bliver på huden i omkring 2 uger. Tegnene viser sig ofte på torsoen eller på enden, men det kan komme alle vegne på kroppen. De fleste kommer sig, men andre oplever, at smerte, følelsesløshed og kløe bliver ved i måneder og år – eller resten af livet. Behandlingen kan bestå i tabletter som indeholder aciclovir valaciclovir eller famciclovir, der hæmmer den skoldkoppevirus, der er grundlaget for helvedesild.
Opstår der svære smerter, kan de dæmpes med medicin, man normalt bruger mod epilepsi og depression.Helvedesild

Dette er en allergisk reaktion, der viser sig som en slags ringe. Nældefeber er ofte kløende og nogle gange stikkende eller brændende. Mærkerne kan variere i størrelse og kan brede sig, så de flyder ind i hinanden og danner et større område på huden. De kan komme overalt på kroppen og vare fra minutter til dage. Medicin, fødevarer, tilsætningsstoffer, ekstreme temperaturer og infektioner som f.eks. en halsbetændelse er nogle af årsagerne til et udbrud.
Antihistamin kan hjælpe.Nældefeber

Et ikke-smitsomt udslæt af tykke røde flager, som dækkes af hvide eller sølvagtige skæl. Det findes ofte i hovedbunden, på albuerne og på lænden. Udslættet kan heles og komme igen hele livet. Årsagen til psoriasis er ukendt, men det handler bl.a. om at immunsystemet i for hurtigt tempo udvikler nye hudceller.
Behandlingen kan være cremer, lysterapi og medicin i form af tabletter, injektioner eller infusioner.
Psoriasis

Man kan beskrive eksem som flere ikke-smitsomme tilstande, hvor huden er betændt, rød, tør og kløende. Stress, irritationer som f.eks. sæbe, allergener og klima kan udløse opblussen af eksemen – også selvom de ikke er den oprindelige årsag. Man ved ikke præcis hvorfor nogle får eksem og andre går fri. Hos voksne opstår eksemen ofte på albuer, hænder og i de områder, hvor kroppen bøjer sammen som f.eks. på indersiden af albuer og bag på knæene.
Behandling er enten creme på de berørte steder, tabletter eller injektioner.
Eksem

Sygdommen begynder ofte ved at man har let ved at rødme og udvikler gradvist rødme på næsen, hagen, kinderne, forhovedet og endda i øjnene. Kan føre til det, man kalder portvinsnæse. Rødmen kan blive mere intens henover tiden og føre til et generelt rødmosset udtryk med synlige blodårer. Nogle gange kan det også føre til fortykket hud, knopper og pusfyldte bumser.
Behandling indbefatter medicin og laserbehandling, peeling og elektrokirurgi for at genopbygge de berørte områder.
Rosacea

Denne meget almindelige gene giver sig udtryk som små, smertefulde og væskefyldte blister på munden eller i og ved næsen. Det er en såkaldt herpes simplex virus, der er årsag til tilstanden, som normalt varer i 10 dage. Forkølelsessår er meget smitsomme, og har man virus i kroppen udløses et anfald let af at man har feber, har fået for meget sol, er stresset eller på grund af hormonelle forandringer som f.eks. menstruation.
Man kan få antivirale piller eller creme, som kan behandle og dæmpe anfaldene, men ring til lægen, hvis der er pus i sårene, hvis rødmen breder sig, du får feber eller dine øjne bliver irriteret.


Forkølelsessår

Især hos ældre og kvinder kan der vokse små knopper ud på huden – de ligner bittesmå, flade hudflapper nærmest på en stilk ud fra huden. De kan være hudfarvede eller lidt mørkere, og de findes oftest på halsen, brystet, ryggen, armhulerne, under brystet eller i skridtet. De er ret almindelige og ufarlige, og de gør ikke ondt med mindre de bliver irriterede af tøj eller at huden gnides op ad anden hud.
Lægen kan fjerne udposningerne ved at skære, fryse eller brænde dem af.

Hudflapper

Det er en svampeinfektion i huden, der giver afskalninger, rødme, kløe, svie og nogle gange blærer og sår. Fodsvamp er smitsom ved direkte kontakt, f.eks. hvis man deler sko eller man går barfodet på områder som omklædningsrum eller i svømmehaller. Normalt behandles det med svampedæmpende cremerog oral medicin ved alvorlige tilfælde.
Sørg for at holde fødder og skoenes inderside tørre og rene.

Fodsvamp

De er normalt brune eller sorte og kan findes overalt på kroppen, enkeltvist og i grupper. Oftest dukker de op før man er fyldt 20. Nogle modermærker forandrer sig langsomt over årene, bliver til små forhøjninger, får hår eller ændrer farve. Mens langt de fleste er ufarlige, kan nogle modermærker udvikle sig til at indebære en øget risiko for kræft.
Få en hudlæge til at se på dine modermærker, hvis de ændrer udseende, har ureelle grænser, har en usædvanlig eller ujævn farve, bløder eller klør.

Modermærker

Meget almindeligt, også for kvinder, der barberer ben og kønsdele. Rødme efter barbering viser sig som små røde og irriterede knopper. Det er især mennesker med krøllet hår, der får problemer, og de skarpe ender af de barberede hår kan vokse ind i huden og give irritation og bumseagtige knopper, der tilmed kan udvikle sig til egentlige ar. For at begrænse knopperne efter barbering, er det en god ide at tage et varmt bad inden barberingen, at barbere i den retning håret vokser og ikke at strække huden mens man barberer.
Rens derefter med koldt vand og påsmør fugtighedscreme.

Barberingsknopper

Det er et harmløst udslæt og begynder som regel med en enkelt, skællende lyserød plet, der er hævet. Dage og uger senere opstår et skællet udslæt på arme, ben, ryg, bryst og mave, og nogle gange i nakken. Udslættet kan have form af et juletræ på hele kroppen. Man kender ikke årsagen til denne type udslæt, det er ikke smitsomt men kan være kløende.
Det er oftest væk igen efter 6-8 uger uden behandling. Oftest dukker det op i 10 til 35 års alderen.

Fransk rosen

Nogle kvinder oplever pigmentforandringer i forbindelse med en graviditet. Det giver sig udtryk i brune pletter eller områder på kinderne, næsen, panden eller hagen. Halvdelen af alle gravide kvinder får symptomerne, der kan forsvinde efter graviditeten. Forsvinder de ikke, kan de behandles med receptpligtig creme og håndkøbsprodukter. Mænd kan dog også udvikle disse forandringer, der af lægerne kaldes melasma.
Brug solcreme, da symptomerne forværres af sollys.

Pigmentforandringer

Oftest kommer vorter på fingre og hænder. De skyldes en smitsom virus, som spreder sig fra person til person via kontakt med noget, den smittede person har rørt ved. Man kan forhindre smitten ved ikke at røre ved vorterne og dække dem til med plaster og ved at holde dem tørre.
Oftest er vorter harmløse, smertefri, og de forsvinder også ofte af sig selv. Bliver de ved, kan man behandle dem med skære, fryse, brænde dem væk eller man kan behandle med laser eller kemi.

Vorter

Det er nogle ikke-smitsomme udvækster, der kan udvikle sig med alderen. Seborrheic keratoser, der i folkemunde hedder ’senile vorter’, viser sig på mange af hudens områder, enten alene eller i grupper. De kan være mørke eller flerfarvede, og de har som regel en kornet overflade, men de kan også være glatte og voksagtige.
Hvis ikke de irriterer eller man synes, de er grimme, er det ikke nødvendigt at behandle.
Da de kan forveksles med modermærker eller hudkræft, bør man dog lade en specialist se på dem.


Senile vorter

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?