Rødvin og druer indeholder resveratrolRødvin og druer indeholder resveratrol, der viser sig at kunne forbedre de kognitive evner.

Stof i vin kan forhindre hukommelsestab

 

Et stof i røde vindruer og vin kan medvirke til at forhindre hukommelsestab når du bliver ældre.

Resveratrol er blevet kendt for at være årsagen til det såkaldte franske paradoks, som indebærer at franskmænd i især Sydfrankrig lever længere med færre hjertekarproblemer, end for eksmpel vi nordboere. Franskmændenes daglige forbrug af rødvin har fået æren for deres hjertesundhed.

Men resveratrol findes især i skindet på røde vindruer og andre bær samt i jordnødder.

Nu viser en ny undersøgelse fra Texas A & M Health Science Center College of Medicine, at det også har en positiv effekt på hippocampus, et område af hjernen, der er afgørende for funktioner som hukommelse, læring og humør.

Da både mennesker og dyr oplever et fald i deres kognitive evner efter midalderen, kan resultaterne have betydning for behandling af hukommelsestab hos ældre. Resveratrol kan endda være i stand til at hjælpe mennesker ramt af svære neurodegenerative sygdomme som Alzheimers sygdom, mener dr. Ashok K. Shetty, der er professor ved Institut for Molekylær og Cellulær Medicin og direktør for Neurovidenskab ved Institut for regenerativ medicin.

I en undersøgelse offentliggjort i Scientific Reports rapporterer Shetty og hans forskerteam, at behandling med resveratrol tilsyneladende medførte fordele i form af læring, hukommelse og humør hos ældre rotter.

Bedre blodgennemstrømning

"Resultaterne af undersøgelsen var slående," siger Shetty.

"De antydede, at de kontrolrotter, der ikke modtog resveratrol, stort set fastholdt deres rumlige orienteringevne, men evnen til at finde rundt i nye omgivelser faldt betydeligt mår de var 22-25 måneder. Derimod var både den rumlige orienteringsevne og hukommelse forbedret hos de resveratrol-behandlede rotter."

Shetty siger, at neurogenese (vækst og udvikling af neuroner) var næsten fordoblet hos rotterne på resveratrol sammenlignet med kontrolrotterne. De resveratrol-behandlede rotter havde også en signifikant forbedret blodgennemstrømning og havde et lavere niveau af kronisk inflammation i hippocampus.

"Undersøgelsen giver nye beviser for, at resveratrol-behandling i slutningen af midalderen kan bidrage til at forbedre hukommelsen og humør i alderdommen," siger Shetty, der nu vil undersøge de molekylære mekanismer, der ligger bag den forbedrede kognitive funktion.

Han har også planer om at gennemføre undersøgelser for at se, om lavere doser af resveratrol i kosten i længere perioder vil medføre lige så store forbedringer af den aldrende hjerne.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?