Skip to main content
På lang sigt er der måske ikke noget at grine af.

Makeup kan fremrykke overgangsalder med fire år

{snippet start}

Amerikanske forskere har fundet frem til 15 stoffer, der er almindelige i kroppen hos kvinder, som er kommet tidligt i overgangsalderen.

Kvinder, hvis organer har høje niveauer af kemikalier, der findes i plastik, personlige plejeprodukter, almindelige husholdningsartikler og i vores miljø kommer 2-4 år tidligere i overgangsalderen end kvinder med lavere niveauer af disse kemikalier.

Det afslører en stor ny undersøgelse på Washington University School of Medicine i St. Louis, som er offentliggjort i i tidsskriftet PLoS ONE.

Forskerne testede blod og urin for 111 kemikalier, der mistænkes for at forstyrre den naturlige produktion og distribution af hormoner i kroppen. Selv om flere mindre studier tidligere har undersøgt sammenhængen mellem såkaldte hormonforstyrrende kemikalier og overgangsalderen er den nye undersøgelse stort set den første til at udforske sammenhængen mellem overgangsalderen og enkelte kemikalier i stor skala.

"Tidlig overgangsalder i forbindelse med kemikalie-påvirkning kan resultere i et fald i æggestokkenes funktion, og vores resultater tyder på, at vi som samfund skal være bekymret," siger en af undersøgelsens hovedforfattere dr. Amber Cooper, der er lektor i obstetrik og gynækologi.

Et fald i æggestokkenes funktion kan ikke alene påvirke fertiliteten, men også føre til tidligere udvikling af hjertesygdomme, knogleskørhed og andre sundhedsproblemer. Andre problemer, der allerede er knyttet til kemikalierne omfatter visse kræftformer, metabolisk syndrom og tidlig pubertet.

"Mange af disse kemiske eksponeringer er uden for vores kontrol, fordi de er i jord, vand og luft," siger Cooper.

"Men vi kan uddanne os selv om vores daglige udsættelse for kemikalier og blive mere bevidste om plastic og andre husholdningsprodukter, vi bruger."

For eksempel anbefaler Cooper, at folk bruger glas- eller papirbeholdere i stedet for i plastik, når de laver mad i mikroovnen og forsøger at lære mere om de ingredienser i kosmetik, personlige plejeprodukter og fødevareemballage, de bruger hver dag.

Selv om mange af de kemikalier, der indgår i forsøget, er blevet udelukket fra amerikansk produktion (og formentlig i Danmark) på grund af deres sundhedsskadelige effekter, så produceres de stadig globalt og er vidt udbredt i miljøet.

I undersøgelsen analyserede Cooper og forskere på University of Missouri-Kansas City School of Medicine og Wadsworth Center på State University of New York i Albany data indsamlet fra 1999-2008 som en del af den nationale sundheds- og ernæringsundersøgelse (NHANES).

Undersøgelsen omfattede data fra 31.575 mennesker, herunder 1.442 kvinder i overgangsalderen, der var blevet testet for indhold af hormonforstyrrende kemikalier. Gennemsnitsalderen for disse kvinder var 61, og ingen havde fået hormonbehandling eller fået fjernet æggestokke.

Kvindernes blod- og urinprøver blev analyseret for indhold af de 111 hovedsageligt menneskeskabte kemikalier, som enten er kendt for at have indflydelse på reproduktion og/eller tager mere end et år at nedbryde.

Forskerne identificerede 15 kemikalier - ni PCB'er, tre pesticider, to phthalater og en furan (et giftigt kemisk stof) - som bør evalueres nøjere, fordi de i høj grad var forbundet med tidligere overgangsalder og potentielt har skadelige virkninger på æggestokkenes funktion.

  • PCB står for polychlorerede biphenyler, der bruges i kølemidler;
  • phthalater findes i plast, almindelige husholdningsartikler, lægemidler og personlige plejeprodukter som cremer, parfume, makeup, neglelak, flydende sæbe og hårspray;
  • furaner er biprodukter af industrielle forbrændingsprocesser;

"Tidligere overgangsalder kan ændre kvaliteten af en kvindes liv og har stor betydning for frugtbarhed, sundhed og vores samfund," siger Cooper.

"Hvordan miljøet påvirker sundheden er kompleks. Denne undersøgelse beviser ikke en årsagssammenhæng, men sammenhængen bør være et advarselssignal og understreger behovet behovet for mere forskning."

Type StofGennemsnitlig ændring i overgangsalderens begyndelse i antal år for de 10 procent hårdest ramte kvinder
PCB PCB-74 −1.98 
PCB-99 −3.08 
PCB-105 −1.86 
PCB-118 −2.46 
PCB-138 −2.21 
PCB-153 −1.89 
PCB-156 −0.52 
PCB-170 −0.85 
PCB-183 −2.29 
Pesticider p,p’-DDE −1.42 
Beta-hexachloro-cyclohexane −1.90 
Mirex −1.39 
Dioxin/furan 1,2,3,4,6,7,8-hepta-chlorodibenzofuran −1.77 
Phthalater Mono-(2-ethyl-5-hydroxyhexyl)phthalate −3.80 
Mono-(2-ethyl-5-oxohexyl)phthalate −3.17