Skip to main content
Er du ramt af tidlig eller sen overgangsalder er din risiko for diabetes markant større.

Tidlig og sen overgangsalder øger risikoen for diabetes

Kommer du tidligt eller sent i overgangsalderen skal du være mere opmærksom på din risiko for diabetes. 

{snippet start}

Begynder overgangsalderen før 46 år eller efter 55 år øger det nelig ifølge en ny undersøgelse fra Kaiser Permanente risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Undersøgelsen er baseret på mere end 124.000 kvinder i Women Health Initiative, der er en stor amerikansk undersøgelse om forebyggelse af sygdomme hos kvinder, der har passeret overgangsalderen.

Undersøgelsen fandt, at kvinder, der havde deres sidste menstruation før de blev 46 år, havde 25 procent større sandsynlighed for at udvikle type 2-diabetes. Kvinder, der havde deres sidste menstruation efter de var blevet 55 år, havde en 12 procent øget risiko for at udvikle diabetes.

Gennemsnitsalderen for kvinders overgangsalder er omkring 51 år.

"Vores undersøgelse tyder på det optimale vindue for overgangsalderen i forhold til diabetesrisikoen er mellem 46 og 55 år," siger Dr. Erin LeBlanc, der er forsker på Kaiser Permanente Center for Health Research samt hoveforfatter på undersøgelsen, som er offentliggort i tisskriftet Menopause. 

"Kvinder, der begynder overgangsalderen før eller efter dette vindue skal være opmærksom på, at de har større risiko, og bør være særligt på vagt for at reducere fedme, spise en sund kost og motion. Disse livsstilsændringer vil bidrage til at reducere deres risiko for type 2-diabetes."

{module also slank}

Efter overgangsalderen falder østrogenniveauet, hvilket er forbundet med øget kropsfedt og appetit, nedsat stofskifte og højt blodsukker. Tidligere undersøgelser har knyttet tidlig overgangsalder til en øget risiko for diabetes, men denne undersøgelse er en af de første til at vise, at senere overgangsalderen også udsætter kvinder for en større risiko.

Undersøgelsen fandt også en sammenhæng mellem længden af en kvindes reproduktive cyklus og hendes risiko for at udvikle diabetes 2. Levetidens reproduktive cyklus starter med den første menstruation og slutter med overgangsalderens sidste. 

{module also hedeture}

Kvinder med en reproduktiv cyklus på mindre end 30 år havde 37 procent større sandsynlighed for at udvikle diabetes end kvinder, der fik menstruation i mellem 36 og 40 år.

Og kvinder med den længste menstruationsperiode (mere end 45 år) var 23 procent mere tilbøjelige til at udvikle diabetes 2.