Fennikel kan hjælpe dig gennem overgangsalderen
Har du hedeture eller andre generende tegn på overgangsalderen, så skulle du måske prøve at inddrage fennikel i din kost.
For en ny undersøgelse offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Menopause antyder, at de fytoøstrogener, der findes i fennikel, kan hjælpe på postmenopausale symptomer uden nogen påviselige negative bivirkninger.
Fennikel er en urt, der er almindeligt anvendt som krydderi, og fennikelte er kendt for at lindre fordøjelsesbesvær eller præmenstruelle kramper.
Den nye undersøgelse er et såkaldt tilfældighedsbaseret, triple-blindet forsøg, hvor hverken forskere, deltagere eller forsøgslederne får at vide hvem, der har fået fennikel eller ej.
Undersøgelsen bestod af 90 iranske kvinder mellem 45 og 60 år, der boede i Teheran. Iranske kvinder får deres overgangsalder ca. tre år tidligere end amerikanske kvinder, der i gennemsnit er 51 år, når de kommer i overgangsalderen.
Deltagere fik kapsler indeholdende 100 milligram fennikel hver dag, to gange om dagen, i en periode på 8 uger. Deltagerne blev opdelt i to grupper på 45 kvinder: en der fik behandlingen og en, der fik placebo.
Ved hjælp af et skema, der kan vurdere gener ved overgangsalderen (MRS), sammenlignede forskerne resultaterne for de to grupper med intervaller på hhv. 4, 8 og 10 uger efter starten.
På baggrund af deltagernes svar viste fennikel sig som "en effektiv og sikker behandling til at reducere symptomer på overgangsalder hos postmenopausale kvinder uden alvorlige bivirkninger."
Undersøgelsen afslørede signifikant lavere MRS-score hos deltagere, der havde modtaget behandlingen sammenlignet med placebogruppen.
Også en såkaldt Friedman-test viste signifikant lavere score efter både 4, 8 og 10 uger sammenlignet med forsøgets start, mens den samme test ingen forskel viste i placebogruppen.
"Denne lille pilotundersøgelse viste, at to gange daglig forbrug af fennikel som et phytoestrogen, forbedrede overgangsalderens symptomer i forhold til en usædvanlig minimal effekt af placebo. En større, længere randomiseret undersøgelse er stadig nødvendig for at hjælpe med til at estemme dets langsigtede fordele og bivirkningsprofil," understreger dr. JoAnn Pinkerton, der er administrerende direktør for North American Menopause Society (NAMS), som udgiver tisskriftet Menopause.