Skip to main content

Overgangsalderen begynder allerede i teenageårene

{snippet modul199}
 
{module 187}

Vi ved alle, hvad overgangsalder er. Men mange er ubevidste om, at symptomerne begynder langt tidligere i livet.

Faktisk er hele en kvindes voksenliv en forberedelse til overgangsalderen, og symptomer op til menstruation er en slags første tegn på hvad der er i vente.

Vi har alle en periode, der kan kaldes pre-overgangsalder og som trapper op mens vi stadig kan få børn.

Pre-overgangsalder er det første trin i overgangsalderen. Og det begynder faktisk allerede i teenageårene!

Selve overgangsalderen kan manifestere sig så tidligt som i de sene 30’ere med symptomer som hedeture og humørsvingninger.

Her er begreberne:

  • Pre-overgangsalder. Første skridt mod overgangsalderen mens kvinden stadig er fertil og der ingen tegn er på overgangsalderen.
  • Overgangsalder. Stop for menstruationer – strækker sig ofte over 12 måneder eller mere.

Her er de vigtigste faktorer:

Hormoner. Hormonniveauet ændrer sig gradvist i takt med alderen. Det er de naturlige hormonudsving, der udgør menstruationscyklen og som kan føre til ubehagelige symptomer på overgangsalder.

Påvirkninger udefra. Miljø og stress kan påvirke de fysiske og psykiske symptomer. En kost med raffinerede kulhydrater påvirker desuden.

PMS. Da hormonniveuaet som regel er stabilt under pre-overgangsalderen, opdager de fleste kvinder først de store forandringer under selve overgangsalderen. Og som regel er de værste udsving, kvinder oplever, op til menstruation. De kaldes pms (pre-menstrual syndrome).

Pre-overgangsalder. Kan defineres som den periode fra en kvinde kan få børn. PMS er de normale tegn på kvinders hormonudsving, som også er årsagen til den egentlige overgangsalder. Generelt kan man sige, at symptomer på pre-overgangsalder er dem man får op til menstruation. De er forskellige i styrke og frekvens, men de fleste kvinder oplever en eller anden form for udsving – som man kalder PMS.

{module 205}

Mange kvinder oplever hver måned symptomer på pre-overgangsalder. Og det er vigtigt at kende sin krops reaktioner, også fordi skift i symptomerne kan informere om helbredsmæssige ændringer.

De mest almindelige symptomer er:

Menstruationssmerter. Lige inden menstruationen får mange kvinder krampelignende smerter i maven.

Angst og uro. Det er et meget almindeligt symptom blandt kvinder i den fødedygtige alder. Det kan være stressrelateret, men årsagen kan også være ubalance i østrogenproduktionen.

Humørudsving. Store svingninger i humøret er en kendt del af kvinders hormoncyklus.

Depression. Her er forbindelsen også ubalance i østrogenniveauet. Og symptomet er også mest almindeligt i de reproduktive år.

Irritation. Vi har det med at blive mere irriterede og kan have svært ved at styre vreden op til menstruation.

Kvalme. Op til menstruation kan nogle kvinder føle sig kvalme. Det er igen hormonudsvingene, der er årsag.

Overspisning. For nogle er overspisning og stor lyst til kulhydrater et tydeligt tegn på at menstruationen er på vej.

Oppustethed. Mange kvinder oplever ophobning af vand i kroppen iløbet af den månedlige cyklus. Det er på grund af indholdet af hormonet progesteron øges i blodet.

Mere usædvanlige symptomer er:

Muskelspasmer, dårligt selvværd, panikanfald, svimmelhed og klodsethed.

Så længe varer pre-overgangsalderen:

Det er svært at forudse, hvor længe perioden vil vare. De fleste kvinder får deres første menstruatiion i de tidligere teenageår. Og mod slutningen er der nogle, som allerede i begyndelsen af 40’erne begynder at gå i overgangsalder. I gennemsnit har vi menstruation i 30 år, og i den periode kan vi få børn. Gradvist oplever de fleste tegn på hormonudsving.

Sådan kan du selv behandle symptomer på pre-overgangsalder:

Der findes mange muligheder for at behandle pre-overgangsalder, når symptomerne begynder at dukke op. Men man kan dele mulighederne op i tre kategorier:

  1. Livsstil. Det kan betyde noget så enkelt som at spise flere kulhydrater eller at motionere noget mere. Når man oplever ubehag, så er det vigtigt at se på ens vaner. Ofte kan nogle få livsstilsændringer gør en stor forskel. Sund kost, rygestop og begrænset alkoholindtag kan være et forsøg værd.
  2. Alternative metoder. Akupunktur, massage og aromaterapi er nogle af de alternative muligheder. Kosttilskud i form af urter kan deles op i to grupper: Urter, som giver kvindekroppen et tilskud af naturligt østrogen og ikke-østrogene urter, som stimulerer den naturlige hormonproduktion.
  3. Traditionel medicin. Receptpligtig medicin, som hormontilskud, er en udbredt form for behandling af symptomer på overgangsalder. Nogle holder sig dog tilbage, fordi de frygter risikoen for bivirkninger.