PMS øger ikke risikoen for at få hedeture, men til gengæld kan det medføre hukommelses- og koncentrationsbesvær efter overgangsalderen.

PMS øger risikoen for hukommelsesproblemer

 

Hvis du har lidt eller lider af PMS (præmenstruelt syndrom) øges din risiko for koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer efter overgangsalderen.

Det viser en undersøgelse fra Helsinki universitetshospital offentliggjort i tidsskriftet Menopause, hvor de finske forskere til gengæld konstaterer at PMS ikke øger risikoen for hedeture efter overgangsalderen.

Undersøgelsen er den første til at vise en sammenhæng mellem PMS og en dårligere livskvalitet efter overgangsalderen. Forskerne afdækkede sammenhængen ved at bede 120 raske postmenopausale kvinder, der ikke havde taget hormoner, om at besvare et spørgeskema om deres præmenstruelle symptomer og om deres aktuelle sundhedstilstand. Forskerne bad også deltagerne om at føre dagbog over deres hedeture, hvor mange de havde og hvor alvorlige de var.

Næsten 90 procent af kvinderne havde haft PMS og halvdelen af dem mente at symptomerne havde forstyrret deresarbejde, hjemme- eller sociale liv, og omkring 40 procent af disse kvinder bedømte deres PMS som moderat eller svær.

Men analysen viste til gengæld, at hedeture og deres sværhedsgrad ikke havde nogen markant sammenhæng med PMS. Symptomerne blev dog forbundet med depression, dårlig søvn, følelse af at være mindre attraktiv og især med hukommelses- og koncentrationsbesvær efter overgangsalderen.

Om det betyder, at PMS og problemer efter overgangsalderen har en almindelig årsag, som f.eks. en ændring i reguleringen af det autonome nervesystem eller om gener ligger til grund for begge typer problemer må fremtidig forskning vise.

"Til gengæld kan kvinder, der er plaget af PMS, glæde sig over at det ikke betyder, at generende hedeture er uundgåelige senere," siger administrerende direktør dr. Margery Gass fra det Nordamerikanske Menopause Society.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Seneste nyt om overgangsalderen