Den skjulte årsag til at du ikke kan tabe dig
For mange kvinder er det svært at holde vægten nede. Men for en gruppe er der en særlig årsag til at det er en hård kamp.
Der er tale om den mest almindelige hormonelle komplikation, nemlig PCOS, som også kan føre til problemer med at få børn.
Ubalancen medfører et forhøjet niveau af hormonet androgen, hvilket giver en tendens til at samle fedt omkring maven.
En øget sukkeroptagelse medfører, at celler i bughulen optager store depoter af sukker, som herefter omdannes til fedt.
Det er en del af forklaringen på, hvorfor kvinder med PCOS, også kaldet Poly Cystisk Ovarie Syndrom, bliver tykke omkring maven.
Den gode nyhed er, at du trods PCOS kan tabe dig og derved også begrænse sygdommens symptomer. Det kræver dog nogle klare livsstilsændringer.
Man mener, at PCOS er arveligt, men også udvikling af overvægt sammen med for lidt fysisk aktivitet er faktorer, som giver særlig stor risiko.
Kvinder, der har sygdommen PCOS, har et højere niveau af mandlige hormoner og er også mindre følsomme overfor insulin eller de risikerer en egentlig insulinresistente. Mange af dem kæmper med for mange kilo eller er direkte fede. Derfor kan de have højere risiko for diabetes, hjertesygdom og søvnproblemer.
Den farlige æblefacon
At PCOS giver større problemer med at tabe sig hænger nemlig sammen med, at kroppen har sværere ved at bruge insulinen, som normalt hjælper med at ændre madens sukker og stivelse til energi.
Denne tilstand, der kaldes insulinresistens, betyder, at insulin og sukker bygges op i blodet.
Høje insulinniveauer øger desuden produktionen af mandlige hormoner, som kan medføre kropsbehåring, akne og uregelmæssige menstruationer. Og desuden altså vægtøgning.
Da vægtøgningen er udløst af de mandlige hormoner, sidder de øgede kilo ofte omkring maven. Så i stedet for at have den typisk kvindelige pærefacon, får disse kvinder form som et æble. Det er som bekendt også den måde mænd ofte er for store.
Æblefaconen er den mest farlige form for fedme, fordi den er forbundet med øget risiko for hjertesygdom og andre helbredsrisici.
{module also mavefedt}
Sygdommen giver en slags ond cirkel, da overvægt – og især fedt på maven – forværrer helbredstilstanden, fordi fedtet i blodet også har en tendens til at nedsætte følsomheden overfor insulin. Dette forværres yderligere ved at østrogener omdannes til androgener i fedtvævet. Så jo mere fedtvæv desto mere androgen.
Kvinder med PCOS har større risiko for at udvikle mange af de problemer, der er forbundet med øget vægt og insulinresistens. Det kan være:
-
Type 2 diabetes
-
Højt kolesteroltal
-
Højt blodtryk
-
Søvnapnø
-
Ufrivillig barnløshed
-
Livmoderkræft
Mange af disse tilstande kan yderligere føre til hjertesygdom, og kvinder med PCOS er fire til syv gange så udsatte for hjerteanfald i forhold til kvinder, der ikke lider af sygdommen.
Men det går også den anden vej; Forskere mener, at vægten også udløser andre PCOS symptomer som unormal menstruation og akne.
Det kan du gøre
Der er dog muligheder for at tabe sig, også selvom PCOS måske gør det sværere. Bare at tabe 10 procent af kropsvægten kan medføre mere regelmæssige menstruationer og også afhjælpe andre PSOC symptomer. Vægttab kan øge insulinfølsomheden og det vil begrænse risikoen for diabetes, hjertesygdom og andre PSOC komplikationer.
{module also slank}
Hvis du ønsker at tabe dig, bør du begynde med at gå til lægen eller en diætist for at blive vejet og for at lægge en plan. Du vil også kunne få medicin mod PSOC. Det kan være enten p-piller eller medicin, der blokerer for de mandlige hormoners effekt.
Men først og fremmest bør du indføre sunde livsstilsvaner, som sikrer dig kontrol med vægten.
-
Hvis du er ryger, bør du holde op. Er det svært, kan du deltage i rygeafvænningskurser eller få hjælp af din læge.
-
Spis fiberrig kost med masser af grønsager, frugt og fuldkorn. Og med kun lidt sukker. Er det svært for dig at ændre madvaner, bør du søge hjælp hos en professionel.
-
Spis mellem fire og seks små måltider i løbet af dagen. Det er sundere end tre store måltider, og det vil hjælpe dig med at kontrollere blodsukkerniveauet.
-
Træn mindst 30 minutter om dagen – hvis ikke hver dag, så i hvert fald de fleste af ugens dage.
-
Samarbejd med din læge om at holde snor i dit kolesteroltal og blodsukkerniveauet.
{snippet pagead}