Kulde øger forbrændingen
Kølige temperaturer kan hæve niveauet af kalorieforbrændingen af såkaldt brunt fedt i kroppen.
I modsætning til hvidt fedt, der oplagres i kroppen, så forbrændes brunt fedt, der ifølge forskerne har en gavnlig virkning på blodsukkeret, fedtstofskiftet og kropsvægten.
"Samlet set er andelen af brunt fedt hos voksne lille i forhold til det hvide fedt," siger Hei Sook Sul, der er professor i ernæringsvidenskab og toksikologi ved University of California.
"Vi ved også, at fede mennesker har lavere niveauer af brunt fedt."
Et forsøg med mus har vist, at hvis de udsættes for kulde øges deres niveauer af et protein kaldet transskription faktor Zfp516. Proteinet spiller en vigtig rolle i dannelsen af brunt fedt.
Høje niveauer af proteinet syntes også at få hvidt fedt til at ligne brunt fedt i sin evne til at forbrænde kalorier, siger forskerne.
Mus med forhøjede niveauer af proteinet opnået 30 pct. mindre vægt, når de blev fodret med en kost med højt fedtindhold sammenlignet med normale mus.”Det er vigtigt at vide, hvilke proteiner, der regulerer brunt fedt, fordi det brune fedt ikke kun er vigtigt for at generere varme. Der er også tegn på, at brunt fedt også kan påvirke stofskiftet og insulinresistensen," siger Sul.
»Hvis man kan øge niveauet af proteinet med medicin, så man kan få mere brunt fedt og muligvis tabe mere i vægt, selv om man spiser den samme mængde mad.”
Finsk kulde
De fleste mennesker bruger det meste af deres tid indendørs med en kontrolleret temperatur, og derfor bliver deres behov for brunt fedt mindre med tiden, siger forskerne.
På den anden side har anden forskning vist, at udendørs arbejdere i det nordlige Finland, der udsættes for kolde temperaturer, har en betydelig mængde brunt fedt i forhold til dem, der arbejder inden døre.
Undersøgelsens medforfatter Jon Dempersmier, der er ph.d. studerende i ernæringsvidenskab og toksikologi siger, at brunt fedt forbrænder kalorier for at holde kroppen varm.
"Det vil forbrænde fedt og dermed også blodsukker. Så ideen er, at hvis vi kan udnytte det, kan vi forsøge at bruge det i terapi for vægttab og diabetes," sagde han til tidsskriftet Molecular Cell.
Eksperterne siger, at, resultater fra dyreforsøg ofte ikke direkte kan bruges på mennesker, så derfor skal der flere undersøgelser til.