Så mange år forkorter fedme livet med

 

Det er ikke kun amerikanerne, der topper statistikken over overvægtige og decideret fede mennesker. Herhjemme kan vi heller ikke sige os fri. Forekomsten af overvægt i Danmark er steget markant inden for de seneste årtier.

47 pct. af den voksne, danske befolkning er overvægtige med et BMI over 25, og 13 pct. af befolkningen er svært overvægtige med et BMI over 30.

Nu viser en ny amerikansk undersøgelse, at det er livstruende at være overvægtig, idet man dør i gennemsnit næsten fire år tidligere end de, der har en normal vægt. Og midaldrende overvægtige står over for den største risiko for en tidlig død, viser undersøgelsen.

"I takt med at vi ser fedmeepidemien vokse, er vi nødt til at forstå de enorme konsekvenser - ikke kun på kronisk sygdom, men også effekten af den forventede levetid," siger Dr. Suzanne Steinbaum, der er  kardiolog på Lenox Hill Hospital i New York City.

45–64 årige har størst risiko

"Det er på tide, at vi behandler fedme som en medicinsk sygdom, fordi den, som med andre kroniske sygdomme, forårsager for tidlig død," siger Steinbaum

I undersøgelsen har forskere fra City University of New York revideret data bl.a. indsamlet mellem 1988 og 1994.

De fandt, at fedme var forbundet med mindst 20 procent øget risiko for død af alle årsager eller af hjertesygdomme. Samlet set døde decideret fede mennesker 3,7 år tidligere end andre af alle årsager og 1,7 år tidligere pga. hjertesygdom sammenlignet med normalvægtige voksne.

Undersøgelsen i tidsskriftet  American Journal of Public Health viste, at risikoen er størst blandt overvægtige voksne i alderen 45 til 64 år, der døde 7,1 år tidligere af alle årsager og op til 12,8 år tidligere af hjertesygdomme.

”Som tiden går, og fedmen stiger, vil den forventede levealder falde," siger Suzanne Steinbaum

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?