Mere sex gør dig ikke lykkeligere
Utallige eksperter hævder, at man bliver lykkeligere af mere sex, men det er ifølge ny forskning ikke sandt. Eller i hvert fald en sandhed med modifikationer.
Påstanden om at sex er lige med lykke stammer ofte fra befolkningsundersøgelser, hvor man har spurgt folk hvor ofte de dyrker sex og hvor lykkelige/tilfredse/glade de er.
Men ifølge forskerne bag en ny undersøgelse fra Carnegie Mellon University, Pittsburgh, Pennsylvania, skyldes sammenhængen formentlig istedet, at lykkelige eller glade (eller sundere) mennesker har tendens til at dyrke mere sex.
Det antyder i hvert fald resultaterne af deres egen undersøgelse, hvor de bad 128 deltagere om at dyrke mere eller mindre sex i en tre måneders periode.
Deres resultater, der er offentliggjort i Journal of Economic Behavior & Organization, viser, at mere sex alene ikke gjorde parrene gladere, dels fordi den øgede frekvens medførte et fald i sexlysten og -nydelsen.
Halvdelen af de 128 deltagere mellem 35-65 år blev tilfældigt bedt om, at dyrke dobbelt så meget sex, mens den anden halvdel ikke fik nogle opfordringer til, at dyrke mere eller mindre sex.
{module also parforhold}
Hvert medlem af de deltagende par deltog undervejs i tre forskellige undersøgelser. Ved begyndelsen af undersøgelsen, besvarede de en række grundlæggende spørgsmål. I forsøgsperioden besvarede de spørgsmål online om deres helbred, adfærd, lykke niveau og hvor meget og hvordan de dyrkede sex samt hvor meget de nød sex. Ved afslutningen af undersøgelsen analyserede forskerne hvordan deltagernes svar ved starten havde udviklet sig i løbet af de tre måneder.
Lidt mindre lykkelige
De par, der dyrkede mere sex, blev ikke lykkeligere, men havde i stedet et lille fald i deres lykkeniveau. Desuden fandt forskerne, at de havde lavere seksuel lyst og et fald i seksuel nydelse. Det skyldtes ikke, at de faktisk dyrkede mere sex, men syntes at skyldes det faktum, at de blev bedt om at gøre det.
{module also samliv}
"Hvis vi lavede undersøgelsen igen, og kunne tillade os at gøre det, ville vi forsøge at tilskynde deltagerne til at dyrke mere sex ved at sætte dem i en sexet sindstilstand - måske ved at sørge for børnepasning, hotelværelser eller silkelagener - istedet for at bede dem om at gøre det," siger professor i økonomi og psykologi, George Loewenstein, undersøgelsens ledende forsker.
Trods undersøgelsens resultater, tror Loewenstein fortsat på, at de fleste par har for lidt sex for deres eget bedste, og mener, at øget seksuel frekvens kan være gavnligt.
En anden af forskerne, Tamar Krishnamurti, mener, at undersøgelsens resultater faktisk kan hjælpe par med at forbedre deres sexliv og deres lykke.
"Lysten til sex falder meget hurtigere end nydelsen ved sex, når den først er indledt. I stedet for at fokusere på at dyrke sex lige så ofte, som i starten af et forhold, bør par satse på at skabe et miljø, der øger deres lyst og gør deres sex endnu sjovere," siger Krishnamurti.