Skip to main content

Det kan du selv gøre, mens vi venter på sexpillen til kvinder

 
{module 187}

Forskerne har længe uden større held forsøgt at finde den ultimative pille, som kan få kvinder til at genvinde sexlysten, men der er allligevel flere midler, som kan hjælpe dig til fornyet sexlyst.

Selv om der er flere piller på vej, som kaldes kvindens svar på viagra, så har myndighederne indtil videre ikke godkendt en egentlig medicinsk behandling.

”Der findes ikke noget allround medicin til sexuel dysfunktion,” siger Bat Sheva Marcus, der er klinisk direktør ved Medical Center for Female Sexuality i New York.

Men der er effektive behandlinger alligevel.

Først og fremmest gælder det om at finde ud af, hvad der egentlig foregår.

Hvad er årsagen til problemet?

Hvis du passer på dig selv fysisk og mentalt, og hvis du er i et godt parforhold, har du klart de største chancer for et godt sexliv.

Nogle af de ting, der kan begrænse en kvindes lyst til sex er:

  • Fysiske problemer, som hormonelle forandringer i forbindelse med børnefødsler og overgangsalder, eller det kan være sygdom i skjoldbruskirtlen.
  • Kronisk stress, også i parforholdet.
  • Depression eller andre psykiske sygdomme.
  • Nogle medicinske præparater kan påvirke sexlysten, heriblandt nogle typer antidepressive præparter, p-piller, angstmidler og blodtrykspræparater.

Ofte drejer det sig ikke udelukkende om en enkelt årsag. Disse problemer kan gribe ind i hinanden.

”Hvis du får smerter under sex, f.eks., så kan det hen over tid påvirke dine behov for sex,” siger Leah Millheiser, direktør ved Female Sexual Medicine Program ved Stanford University School of Medicine.

Det er vigtigt at tale med lægen om problemet.

Din læge bør tjekke dit fysiske helbred, tjekke din medicin og tale med dig om, hvad det egentlig er du oplever. Og hvis du måske ikke har lyst til at tale med din læge om problemerne, bør du have en henvisning til en gynækolog eller en sexolog.

Hvis du har brug for medicin, så kan din læge overveje at udskrive:

  • Østrogen lokalbehandling. Det kan hjælpe på vaginal tørhed, som ellers gør sex til en smertefuld oplevelse. Typisk bliver vagina tør, når østrogenniveauet falder på grund af overgangsalderen eller ved amning. Du kan også få østrogenbehandling på anden måde, som f.eks. i tablet form eller som plastre.
  • Potenspiller. Det sker, at læger udskriver piller for potensen til kvinder, som har svært ved at blive ophidsede eller ved at få orgasme. Disse præparater øger blodstømmen til kønsorganerne. Men de hjælper ikke, hvis problemet er manglende lyst. Nogle kvinder, der har været i overgangsalder, bør måske tage ekstra testosteron for at potenspillerne skal have effekt.
  • Testosteron. Niveauet af dette hormon falder med alderen – også for kvinder. Disse hormoner spiller måske en rolle i sexlysten hos kvinder ligesom de gør hos mænd. Hos kvinder, der har været i overgangsalderen eller som har fået fjernet deres æggestokke, foreslår nogle eksperter, at de får ekstra testosteron. Men der er bivirkninger, og visse studier peger på, at der ikke er nogen positiv virkning for kvinder.

Alle kvinder er forskellige. Og det kan godt være lidt af et detektivarbejde at finde ud af, hvad der vil hjælpe den enkelte. Desuden er det lidt af en jungle, hvis man bevæger sig ind i området af kosttilskud. De sælges som regel ikke på en videnskabelig baggrund. Og de kan f.eks. være lavet på ingredienser, der fungerer ligesom østrogen. Det kan være rødkløver, som måske ikke er sikkert – f.eks. hvis du er i risiko for at få østrogen-påvirkelig kræft som visse brystkræftyper eller æggestokkræft.

Husk at fortælle din læge, hvis du tager nogle af de kosttilskud, der findes, også selv om de kaldes 100 pct. naturlige.