Skip to main content

Sådan kan impotens behandles uden medicin

{snippet modul199}
 
{module 187}

Hvis en mand har problemer med potensen, kan han selv gøre noget for en klar forbedring.

Og det er vel at mærke uden at tage medicin.

Et nyt studie viser, at mænd ikke behøver at gå til lægen, hvis det kniber med præstationsevnen på lagenet. Og det gode er, at på ’recepten’ står livsstilsændringer, der også er rigtig gode for hjertet og den almene sundhed.

Hjertets sundhed og potensen er nemlig tæt forbundet. Og det handler om at tabe sig, spise bedre, motionere, at drikke mindre alkohol og få nok søvn.

Potensproblemer og manglende sexlyst er ofte forbundet med dårligt hjerte og hjertekarproblemer. Ifølge studiet, der er offentliggjort i Journal of Sexual Medicin, er en stor andel af mænd med potensproblemer i stand til selv at behandle deres problemer med samme livsstilsændringer, der giver en bedre hjertesundhed. Og de har ikke brug for medicin.

{module 240}

Potensproblemet har det med at blive større i takt med alderen, men andre faktorer spiller en endda endnu større rolle, siger den ledende forsker bag studiet, dr. Gary Wittert. Der er desuden også mange mænd, som  har en upåklagelig potens højt op i alderen, og man kan ikke bare sige, at alderen i sig selv er årsag til seksuel dysfunktion. Derimod ser det ud til, at impotens typisk er forbundet med en usund levestil.

Hjertet og potensen

”Det er altid umagen værd at begrænse fedme, at spise sundere og at træne mere. Først og fremmest fordi styrkelse af sundhed og velbefindende begrænser hjertekar risikoen samt risiko for at få diabetes,” siger Wittert, der er professor og direktør ved Freemasons Foundation Centre for Men’s Health ved University of Adelaide i Australien.

Men hvad er så forbindelsen mellem hjertets sundhed og impotens? At få rejsning er afhængig af udvidelse af blodkarrene, der fører blod til penis. Disse blodkar er ligesom dem, der fører blod til hjertet.

Selvom andre problemer som ødelagte nerver og hormonelle forandringer kan føre til potensproblemer, er svækkelse af blodårernes evne til at udvide sig ordentligt den mest almindelige årsag. Og dette problem kan være forstadiet til mere alvorlige hjerteproblemer.

For at gennemføre undersøgelsen har forskerne indsamlet data fra mere end 800 tilfældigt udvalgte australske mænd i alderen fra 35 til 80 år ved studiets start. De blev udspurgt via at spørgeskema om deres seksualitet, og de blev fulgt op fem år efter.

Problemer med potensen blev der også spurgt ind til, og forskerne tog højde for faktorer som vægt, blodtryk, fysisk styrke, alder, uddannelse, job, ryge- og alkoholvaner og ægteskabelig status.

Dem, hvis livsstil blev forbedret i løbet af studiets femårige periode, kunne generelt også registrere en forbedring af deres seksuelle præstationer. Og det modsatte var også gældende, da de, som fik usundere vaner, havde større risiko for at opleve impotens.

Forskerne mener, at resultaterne giver et vigtigt budskab til de mange mænd, som er bekymrede for deres potens.