Skip to main content

Hovedpine under sex mere udbredt end hidtil antaget

{snippet modul199}
 
{module 187}

Hovedpinerne kan være meget smertefulde, men de kan til en vis grad forebygges. Det er især mænd, der får hovedpine i forbindelse med sex.

Mange får hovedpine, når de dyrker sex, men det er kun omkring 1 uf ad 100, der taler med lægen om det.

"Mange mennesker, der får hovedpine under seksuel aktivitet, er for flove til at fortælle deres læge om det, og mange læger spørger ikke ind til problemet,” siger dr. Jose Biller, fra Loyola University Medical Center, der har undersøgt forekomsten.

"Hovedpine forbundet med seksuel aktivitet kan være yderst smertefuldt og skræmmende," siger Biller.

"Det kan også være meget frustrerende, både for den enkelte, der lider af hovedpine og for partneren."

De fleste hovedpineanfald i forbindelse med sex er uskadelige. Men nogle hovedpiner kan være et tegn på livstruende tilstande såsom blødninger i hjernen, hjerne aneurisme, slagtilfælde og andre former for skader i hjernen.

"Vi anbefaler, at patienter, der får hovedpine, når de dyrker sex, gennemgår en grundig neurologisk evaluering for at udelukke sekundære årsager, der kan være livstruende.”

Mænd er tre gange mere tilbøjelige end kvinder til at lide af hovedpine i forbindelse med sex, ifølge Biller.

3 slags hovedpine

De tre hovedtyper af hovedpine i forbindelse med sex, er:

  1. En form for spændings hovedpine, der begynder i hovedet og halsen før orgasmen og bliver værre i takt med den seksuelle ophidselse.
  2. En intens og smertefuld hovedpine, der begynder under orgasmen. Disse hovedpiner kan vare i timevis.
  3. En hovedpine, der begynder efter sex. Den kan gå fra at være fra mild til yderst smertefuld. Disse hovedpiner er værre, når folk står op, fordi de er forårsaget af en intern lækage af spinalvæsken, der forårsager smerte, når hjernen så at sige synker nedad.

Man kan i nogle tilfælde imødekomme disse former for hovedpine med smertelindring og forebyggelse. Andre strategier omfatter motion, at undgå for meget alkohol, vægtkontrol og rådgivning, foreslår Jose Biller.