Forskeren Cary Brown fra University of Alberta underviser Nancy Cheyne i hvordan hun kan give sig selv shiatsu massage af hendes hånd. Foto: Bryan Alary/University of Alberta

Kroniske smerter? Shiatsu kan sikre en bedre søvn

 

Shiatsu håndmassage kan måske hjælpe nogle af de millioner af mennesker, der ligger vågne natten lang med kroniske smerte.

Det har i hvert fald hjulpet 64-årige, canadiske Nancy Cheyne, der i de sidste 15 år har lidt af ulidelige rygsmerter, der betyder at hun sjældent sover mere end en time af gangen.

Der var en gang i Nancy Cheynes ungdom, hvor hun kombinerede ballerinaens ynde med den nordamerikanske ridedisciplin kaldet barrel race, hvor man styrer sin hest gennem en bane med tønder.

Derud over avlede hun fårehunde og brugte mange timer på hundeudstillinger.

Men i de siste 15 år har hun ikke bevæget sig meget omrking pga. kroniske rygsmerter og kan ikke gå fra handicapparkeringen til elevatoren på arbejdet uden at stoppe for et hvil. Hun spiser hovedsagelig junkfood, fordi det gør for ondt at stå over komfuret og hun tilbringer det meste af sin fritid i en hvilestol med en varmepude.

Trods smerteplastre og opiater ligger Cheyne ofte vågen om natten i sin hvilestol, for at sove i en seng er ligesom tortur, der får hende til at vågne med ulidelige smerter.

"Smerte påvirker alt, hvad jeg gør," siger Cheyne.

"De kroniske rygsmerter er der hele tiden."

Ligesom tusinder af andre smertepatienter længes hun efter en ubrudt søvn eller bare nogle lidt længere søvnperioder uden smerter og det har forskere ved University of Alberta nu givet hende et redskab til.

Forskerne har testet den traditionelle japanske massage kaldet shiatsu som en potentiel behandling for at hjælpe Cheyne og andre som hende med at sove bedre og længere.

En lille pilotundersøgelse fulgte ni mennesker, der lever med kroniske smerter og som havde lært at give sig selv shiatsu trykmassage på deres hænder ved sengetid.

Shiatsu

Shiatsu betyder "fingertryk" på japansk og er en form for alternativ medicin, der består af tryk med fingre og håndflade, strækninger samt andre massageteknikker. Shiatsu praktiserende læger tror på en påstået type vital energi, som kaldes Chi, der flyder gennem kroppen, og at deres manuelle manipulationer kan bidrage til at fjerne blokeringen, og dermed hjælpe kroppen til at helbrede sig selv.

"Vi ved, at søvn involverer både fysiologi og læring. Du kan ikke bare slukke for en kontakt og sove," siger Cary Brown, der er lektor i ergoterapi ved Faculty of Rehabilitation Medicine.

"Med dette pilotprojekt opdagede vi, at det ser ud til at shiatsu kan hjælpe din krop til at forberede sig på at sove og hjælpe dig med at sove i længere perioder."

Er fortsat lang tid efter forsøget

Undersøgelsen viste at deltagerne faldt hurtigere i søvn - nogle gange endda mens de gav sig selv shiatsu-massage - og sov længere efter to til otte ugers behandling.

Cheyne brugte omkring 10-15 minutter hver aften på at give sig selv shiatsu trykmassage og fandt, at i stedet for at vågne op hver 45 eller 60 minutter, kunne hun sove halvanden til to timer. I betragtning af at hun ikke har følt sig veludhvilet i mere end et årti, tæller hvert minut, og hun holder stadig ved med shiatsu-massagen her flere måneder efter at pilotforsøget er afsluttet.

"Normalt er jeg allerede efter et par minutters trykmassage faldet i søvn," siger hun.

"Nogle gange når jeg ikke engang at blive færdig, jeg går bare ud."

Cary Brown pointerer dog at det ikke er muligt at drage endegyldige konklusioner om pilotforsøget pga. dens størrelse samt at effekterne er selvrapporterede og kun er lavet med kvinder; Men hun mener, at resultaterne er lovende nok til at berettige yderligere undersøgelser.

Brown noterer sig også at der er en forskel på at mennesker med smerter passivt går til en terapeut i forhold til selv at tage kontrol over deres søvnproblem - som at give sig selv hånd shiatsu, der kræver en mental indsats.

Hun vil gerne undersøge hvordan den kognitive bevidsthed ved selvmassage påvirker smerterne. Shiatsu-massagen optager noget af vore koncentration fordi vores sind ikke kan fokusere på to ting på én gang, siger hun, hvilket gør det mindre sandsynligt, at negative tanker vil forstyrre søvnen.

»En af hindringerne for at falde i søvn for folk, der har smerter er at de bekymrer sig over, hvad der vil ske, og mens du ligger der tænker dug på alt det negative, det optager din opmærksomhed," siger Brown.

Pilotundersøgelsen var et forsøg på at udforske billige, lettilgængelige alternativer til medicin, som kan hjælpe mennesker med kroniske smerter til at falde i søvn, da medicin sjældent kan anbefales til langvarig brug. Brown samarbejdede om projektet med shiatsu terapeut Leisa Bellmore fra Artists Health Centre på Toronto Western Hospital og universitetskollegaen Geoff Bostick.

"For patienter, der lider af kroniske smerter på grund af ryg- og andre muskel- eller knogleskader, er det eneste, der betyder noget at finde resultater, der virker," siger Brown.

Ikke alene mindsker søvnmangel en persons smertegrænse, det påvirker også deres helbred ved at øge risikoen for fedme, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og trafikulykker.

Det er derfor nødvendigt med mere fundamentale forskning for at bryde den onde cirkel, tilføjer hun.

"Hvis du lider af søvnløshed har du en større risiko for at opleve kroniske smerter. Hvis du har kroniske smerter vil du ikke få så meget søvn."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?