Skip to main content

Drik ekstra vand og undgå blærebetændelse

Rammes du ofte af blærebetændelse, så kan det være en god ide at drikke mere vand.

Det antyder en ny undersøgelse fra University of Miami School of Medicine, hvor forskere har testet hvordan det påvirkede risikoen for urinvejsinfektioner, at drikke mere vand

Undersøgelsen viste, at kvinder, der ofte blev ramt af blærebetændelse, fik næsten halveret deres risiko ved at drikke omkring halvanden liter vand ekstra dagligt.

"Selv om læger længe har antaget, at det hjælper og det ofte bliver anbefalet, at kvinder øger deres væskeindtag for at modvirke urinvejsinfektioner, er det aldrig rigtig blevet lavet et forsøg før," siger dr. Thomas M. Hooton, der er klinisk direktør af Division of Infectious Diseases og hovedforfatter på undersøgelsen.

"Det er godt at vide, at anbefalingen er gyldig, og at drikkevand er en nem og sikker måde at forhindre en ubehagelig og irriterende infektion på."

Kvinder er mere tilbøjelige til at få UTI end mænd til dels fordi urinrøret er kortere, hvilket betyder, at det er lettere for bakterier at rejse fra endetarmen og vagina til blæren. Hvis du drikker mere vædske, øges udskylningen af bakterier fra blæren og reducerer sandsynligvis også koncentrationen af ​​bakterier, der kommer ind i blæren fra vagina. Dette reducerer mulighederne for bakterier at fæstne sig til celler, der styrer urinvejen, hvilket er nødvendigt for at forårsage en infektion," siger dr. Hooton.

Undersøgelsen er baseret 140 raske kvinder før overgangsalderen, som havde haft mindst tre urinvejsinfektioner i løbet af det sidste år og havde et lavt daglig væskeindtag.

Mens halvdelen af ​​kvinderne (70) fortsatte deres sædvanlige daglige væskeindtag, blev den anden halvdel bedt om at drikke ekstra 1,5 liter vand om dagen. De drak i gennemsnitligt 2,8 liter vand og andre væsker dagligt, mens de resterende kun drak 1,2 liter.

Efter et år viste det sig at kvinderne, der drak ekstra vand, i gennemsnit kun havde haft 1,6 urinvejsinfektioner, mens kvinderne, der ikke drak mere end tidligere, i gennemsnit havde haft 3,1 urinvejsinfektioner.

Derfor havde deltagerne i vandgruppen også fået gennemsnitligt færre antibiotikabehandlinger - 1,8 mod 3,5, hvilket svarer til en reduktion på 47 procent. Reduktion i brugen af ​​antibiotika hjælper med at mindske risikoen for antibiotikaresistens.

40-60 procent af alle kvinder vil urinvejsinfektion i løbet af deres liv, og 25 procent får det flere gange.