Placebo lige så effektivt som hormon-tabletter mod vaginal tørhed

Lider du af vaginal tørhed eller irritation, så kan du lige så godt bruge en placebogel uden aktive stoffer frem for Replens vaginalgel eller Vagifem.

 

 

Det viser en ny undersøgelse fra Massachusetts General Hospital, der har sammenlignet de to midler mod vaginal tørhed med placebo-gel og -tabletter - altså både uvirksomme og billige versioner.

Symptomer som vaginal tørhed, kløe og smerte under samleje påvirker omkring halvdelen af ​​kvinder efter overgangsalderen og kan påvirke livskvaliteten negativt svarende til kroniske tilstande som gigt eller irritabel tarmsyndrom. Men mere end halvdelen af ​​de ramte kvinder bruger ingen medicinske behandlinger.

Der findes vaginale smøremidler og fugtighedscreme, der ikke kræver recept, men ligesom receptpligtige hormonelle behandlinger i form af cremer, vaginale tabletter og orale piller kan de være dyre. Og hormonmidler kan skabe bekymring for bivirkninger.

I det nye forsøg deltog over 300 kvinder fra syv centre i USA. De blev tilfældigt udvalgt til tre grupper, der enten fik 1: Vagifem 10mg og en placebo-gel, 2: Replens vaginalgel og en placebo-tablet eller 3: en placebo-gel og en placebo-tablet.

Vagifem er et lavdosis vaginal østrogen (hormon) i form af stikpiller, der fåes på recept, mens Replens vaginalgel ikke indeholder hormoner, men andre stoffer, som ikke er receptpligtige.

Resultaterne viste, at alle tre grupper efter 12 uger stort set havde de samme forbedringer af symptomer.

"Den kendsgerning, at alle tre behandlinger - vaginal østradiol tabletter, en vaginal fugtighedscreme og den gel, vi brugte som placebo - var i stand til at reducere symptomer, er gode nyheder for kvinder, da det betyder, at regelmæssig brug af nogen af ​​disse behandlinger sandsynligvis vil forbedre symptomerne uanset om prisen er $20 eller $200," siger dr. Caroline Mitchell fra Massachusetts General Hospital (MGH) Department of Obstetrics and Gynecology. Hun er medforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i JAMA Internal Medicine.

"Den betydelige indflydelse vaginalt ubehag har på kvinders liv afspejles af, hvor hurtigt de mere end 300 deltagere blev fundet - på mindre end et år. Kvinder er desperate efter at finde en hjælp mod disse symptomer."

I alt deltog 302 kvinder, de fleste mellem 55 og 64 år, der havde moderate til svære symptomer på vaginal kløe, tørhed, irritation eller smerte ved seksuel aktivitet.

Deltagere blev pålagt at tage den vaginale tablet en gang om dagen i 2 uger og derefter to gange om ugen i de resterende 10 uger af undersøgelsesperioden. De fugtgivende geler skulle påføres hver tredje dag i hele undersøgelsesperioden. Hverken deltagere eller studiepersonale vidste, hvilken gruppe de enkelte deltagere blev placeret i.

Ved udgangen af ​​studieperioden havde alle tre grupper den samme reduktion af ​​deres mest generende symptom. En tilsvarende andel kvinder i hver gruppe havde mindst 50 procent fald af de samlede symptomer, hvilket sandsynligvis repræsenterer en klinisk mærkbar forbedring. Forbedring af seksuel funktion og overordnet behandlingstilfredshed var også ens i alle tre grupper. Der var dog et betydeligt højere antal positive svar på spørgsmålet "Har du haft en meningsfuld fordel af behandlingen?" blandt dem, der fik Vagifem end blandt dem, der fik placebo.

Mitchell bemærker, at mens de fleste undersøgelser af behandlinger for vaginal ubehag viser en signifikant placebo-effekt, var effekten af placebobehandlingerne i dette forsøg overraskende.

"Det er svært at sige, om placebogelen, som er et glimrende smøremiddel i sig selv, har æren, men vores resultater tyder på, at regelmæssig brug af hvert af disse produkter kan være nyttigt," siger Mitchell, der er lektor i obstetrik, gynækologi og reproduktiv biologi.

"I løbet af forsøgets 12 uger brugte mere end 90 procent af kvinderne midlerne regelmæssigt, men tidligere undersøgelser tyder på, at mange kvinder ikke fortsætter med at bruge denne type behandling ud over 6 måneder. Et andet spørgsmål er, om kvinder finder, at fordelene ved behandlingen er værd nok til at fortsætte med regelmæssigt."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?