Skip to main content

Læge opfordrer diabetes- og hjertepatienter: Skab alliance med din læge

God diabetesbehandling kræver en alliance med din praktiserende læge.

{snippet start}

Især hvis du både lider af diabetes 2 og har en hjertesygdom eller er disponeret for at have det.

”Det er vigtigt. at man taler med sin læge om tingene. Og det er ikke mindst vigtigt, at man selv reagerer på symptomer,” siger praktiserende læge Klaus Roslind.

”Når der er en særlig sammenhæng mellem diabetes og hjertesygdomme, er det bl.a. fordi, diabetes medfører større risiko for forkalkninger. Derfor er der ekstra grund til at holde øje med både blodtryk og kolesteroltallet, hvis man har diabetes,” siger han.

For Klaus Roslind er der fire vigtige parametre, som diabetes 2 patienter skal holde øje med og jævnligt tale med deres læge om. Og det er:

  1. Det er vigtigt, at man sørger for at kolesteroltallet er dernede, hvor det anbefales, og man kan her læse om kolesteroltallet: . Man kan her læse om, hvordan man bedst regulerer kolesteroltallet. 
  2. At ens diabetes er velreguleret. ”Eller rimeligt velreguleret,” som Klaus Roslind siger. Blodsukkeret skal nemlig heller ikke være for lavt, hvis man har en hjertesygdom.
  3. Du kan her læse om, hvad der er vigtigt med hensyn til diabetes og blodtryk.
  4. Rygning.

”Man skal tale med sin læge om alle de faktorer. Det er en prioriteret rækkefølge. Men egentlig kunne rygning også stå øverst på listen. Ryger man, skal man simpelthen holde op med at ryge. Og man skal tale med sin læge om at få hjælp til at holde op,” siger han.

”Og så er det vigtigt at gå til regelmæssig kontrol. Man skal komme hos lægen fire gange om året – eller rettere tre ’små’ gange og en ’stor’ gang, hvor lægen går mere grundigt til værks.”

Livsstilsændringer er af stor betydning. Men Klaus Roslind siger, at det ikke går uden medicin.

”Jeg plejer at sige til mine patienter, at de kan leve af et salatblad, men alligevel vil det ikke være nok. Også medicinen skal man finde frem til i dialog med ens læge,” siger han.

”Der er kommet nye diabetespræparater, de såkaldte SLGT2 hæmmere, der spiller rigtig godt sammen med hjertesygdom eller risiko for hjertesygdom. Og de skal selvfølgelig med i overvejelserne.”

Et stort studie har vist, at et nyt diabetespræparat markant kan reducere hjerterisici. Studiet er fremlagt på en stor diabeteskongres i Stockholm, og præparatet er en såkaldt SGLT2-hæmmer. Det er tidligere dokumenteret, at denne type præparater giver vægttab. Og nu har det altså også vist sig, at det reducerer hjertedødeligheden.

Du kan læse om det nye studie her.

Også andre studier er på vej, som formodentlig vil understøtte det første store studie og dokumentere, at den nye type diabetesmedicin gavner mod hjertesygdom, hvis man er diabetespatient.

Klaus Roslind nævner også, at det er vigtigt, at man som diabetespatient reagerer hurtigt på også meget diffuse symptomer.

”Hjerteproblemer kan godt vise sig ved lidt skjulte og uspecifikke symptomer. Man kan få lidt åndenød og f.eks. hævede ben. Og så er det vigtigt, at man henvender sig til lægen – hver gang man er i tvivl. Man skal ikke gå og vente på at det gør ondt i hjertet,” advarer han.

”Som udgangspunkt skal man som patient sikre, at være så velbehandlet som muligt indenfor alle parametrene. Og det sker bedst i dialog med lægen.”