Skip to main content
Soja-produkter kan tilsyneladende forebygge diabetes og hjertekar-problemer hos kvinder med PCOS.

Soja kan beskytte mod hjerte-problemer hos kvinder med PCOS

Kvinder med polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kan forbedre deres stofskifte og hjertekar-system ved at spise soja.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse offentliggjort i Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, hvor forskere fra Kashan universitet i Iran beskriver forsøg med PCOS-ramte kvinder, der tilfældigt blev udvalgt til at indtage sojaprodukter.

Sojaisoflavoner er naturligt forekommende plantebaserede østrogener findes i sojabønneplanten. De findes i fødevarer såsom sojamælk, samt kosttilskud.

Blandt de mest almindelige hormonlidelser hos kvinder i den fødedygtige alder er PCOS, der opstår, når en kvindes krop producerer for meget testosteron og andre androgene hormoner, som er de typiske mandlige kønshormoner. 

Den medfølgende hormonale ubalance kan medføre uregelmæssig eller fraværende menstruation, infertilitet, vægtøgning, acne, hår i ansigtet og på kroppen eller tyndt hår i hovedbunden. Kvinder med PCOS har også en højere risiko for at udvikle alvorligere helbredsproblemer som diabetes og hjertesygdomme.

"Vores forskning viser, at kvinder, der har PCOS kan have gavn af at indarbejde sojaisoflavoner i deres kost," siger undersøgelsens førsteforfatter, Zatollah Asemi, PhD, fra Kashan University of Medical Sciences i Kashan, Iran. 

"I vores undersøgelse fandt vi, at kvinder, der indtog sojaisoflavoner jævnligt oplevede forbedringer af biologiske markører, der afspejler, hvor effektivt kroppen udnytter insulin til at behandle sukker og havde reduceret niveau af skadelige kolesterol."

Halvfjerds kvinder mellem 18 og 40 år og med PCOS deltog i det prospektive randomiserede dobbelt-blindt, placebo-kontrollerede kliniske forsøg.

{module also hjertekar}

Halvdelen af kvinderne blev tilfældigt udvalgt til at indtage 50 mg soja isoflavon tilskud dagligt i 12 uger. Det svarer til mængden af sojaisoflavoner i 500 ml sojamælk. De øvrige 35 deltagere fik placebo. Deltagerne blev bedt om at undgå at tage andre kosttilskud i løbet af undersøgelsen.

Blodprøver blev taget fra kvinderne i begyndelsen og slutningen af undersøgelsen. Blodprøverne blev analyseret for at måle hormon og lipidniveauer samt biomarkører for insulinresistens og inflammation.

I sammenligning med placebogruppen havdekvinder, der modtog sojaisoflavoner, lavere niveauer af cirkulerende insulin i blodet og andre biologiske markører associeret med insulinresistens, der er en tilstand, hvor kroppen ikke udnytter insulin til at behandle glukose effektivt og som kan føre til type 2-diabetes. Forskerne fandt også at de kvinder, der tog tilskud med soja isoflavon, havde tendens til at have lavere niveauer af testosteron og det dårlige LDL-kolesterol samt triglycerider end de kvinder, der fik placebo.

{module also PCOS}

"Der er en stigende interesse for, hvordan tilføjelse af soja til kosten kan hjælpe på stofskifteproblemer og relaterede helbredsproblemer," sagde Asemi. 

"Vores resultater indikerer, at indtag af soja isoflavoner regelmæssigt kan hjælpe kvinder med PCOS til at forbedre deres stofskifte og hjertekar-system."